Dit jaar organiseerden VITO, Cleantech Flanders en GreenVille samen met het Nederlandse team de eerste Benelux-editie van de ClimateLaunchpad competitie. Er dingen in 2018 wereldwijd niet minder dan 1 115 teams naar een top-10 plaats in de EU-finale om zo toegang tot de steun van de KIC Climate Accellerator programma te krijgen.

Van de 31 ingezonden Benelux-ideeën werden er 12 geselecteerd voor de bootcamp in GreenVille, Houthalen, België. De campagne bereikte op 13 juli een eerste hoogtepunt met de Benelux-finale in Utrecht, Nederland. Pitchen op vrijdag de 13de mag dan niet voor iedereen de beste timing lijken, toch gingen 7 teams voluit om de jury te overhalen hun een ticket te gunnen voor de globale finale in Edinburg, Schotland.

Vier teams werden beloond met een certificaat van deelname (alfabetisch): 

Chef@Home komt met lokale ingrediënten aan huis gezonde maaltijden koken voor een aantal dagen

JP Motorcycles ontwierp een bijzonder onderhoudsvriendelijke elektrische moto (ja, een snelle) met extra veel bergruimte voor de moto-commuter

Remode stapt de bio-industrie markt in met een bijzonder snelle dienst voor het maken van 3D-geprinte bioreactoren, die bovendien recycleerbaar zijn

SmartGreenTec4You vermarkt algoritmiek en technologie voor slimmer energiebeheer in gebouwen en dit aan zero-kost: in tegendeel je houdt er winst van de energiebesparing aan over.

De drie winnende teams die zullen deelnemen aan de EU-finale in Edinburg, Schotland op 1 en 2 November: 

Team Sponsh brengt een zero-energie-oplossing voor irrigatie in droge kustgebieden met een slim textiel dat overdag water absorbeert uit vochtige zeelucht en ’s nachts bij lagere temperaturen het water afgeeft aan de bodem.

Team NuReCo ontwikkelde een proces en een machine die microplastics uit afvalwaters isoleren. Dit erg efficiënte flocculatieproces vraagt nauwelijks energie of aanpassing van de afvalwaterverwerkingscentrale.

Team Coirwood maakt uit kokosnoothulzen paraformaldehyde-vrije planken met betere specificaties dan hetgeen vandaag in de bouw en in meubels worden gebruikt (MDF).

We wensen de winnaars veel succes in de EU-finale. Meer weten over deze starters: Johan Geysen: +32478 97 57 72 of johan.geysen@vito.be