Ben jij betrokken bij een energiegemeenschap, burgerinitiatief, lokale overheid, NGO of een andere organisatie die zich inzet voor burgergestuurde renovatieprojecten?

Dan nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan het ondersteuningsprogramma voor door burgers geleide renovatie (CLR), een EU-gefinancierd project in samenwerking met VITO/EnergyVille. Het doel? Bestaande en toekomstige energiegemeenschappen helpen om de leiding te nemen over energierenovaties, zodat burgers hierin zelf het voortouw kunnen nemen.

Schrijf je tijdig in, want na 31 mei 2024 sluiten de inschrijvingen.

Wat betekent dit voor jouw energiegemeenschap?

Het ondersteuningsprogramma voor door burgers geleide renovatie richt zich op energiegemeenschappen die burgerinitiatieven voor energierenovaties en hernieuwbare installaties willen starten of verder uitbouwen. Of je nu een doorgewinterde energiegemeenschap bent of voor het eerst kennismaakt met dit concept, het ondersteuningsprogramma biedt begeleiding op maat om aan jouw specifkeke noden te voldoen.

Door je aan te sluiten bij het ondersteuningsprogramma profiteer je van verschillende voordelen. Van het mede-ontwikkelen van projectplannen tot het ontvangen van hulp bij administratieve procedures en projectmanagement, je kunt er zeker van zijn dat aan jouw behoeften wordt voldaan. Bovendien krijg je de mogelijkheid om samen met andere gemeenschappen te leren en ervaringen uit te wisselen via een platform voor alle belanghebbenden.

Jouw rol: Piloot, Leerling, of Volger

Afhankelijk van het ontwikkelingsstadium van jouw energiegemeenschap, kun je deelnemen aan het ondersteuningsprogramma als Piloot, Leerling, of Volger.

Piloot: Gevestigde energiegemeenschappen krijgen uitgebreide ondersteuning bij projectontwikkeling, -implementatie en -replicatie.
Leerling: Opkomende energiegemeenschappen worden begeleid bij het ontwikkelen van hun vaardigheden om renovatieprojecten op te starten en te beheren.
Volger: Gemeenschappen die willen verkennen hoe burgergestuurde renovatie werkt, krijgen inzichten, leermiddelen en netwerkmogelijkheden om zich voor te bereiden op toekomstige stappen.

Schrijf je in

Enthousiast om deel te nemen aan het ondersteuningsprogramma als Piloot, Leerling, of Volger? Klik dan op de knop hieronder om naar de Open Call-pagina op de website van de Europese Commissie te gaan.

Je vindt er alle details over het initiatief en hoe je je kunt aanmelden.

Schrijf je vandaag nog in, want op 31 mei 2024 worden de inschrijvingen gesloten. Laat deze kans dus niet liggen om de toekomst van energierenovaties in jouw gemeenschap vorm te geven.