Op 14 december hebben huisartsenvereniging Domus Medica en de onderzoeksorganisatie VITO een strategische ­overeenkomst gesloten waarmee ze de preventieve gezondheidszorg in Vlaanderen een duurzame boost willen geven. De burger staat centraal in dat verhaal. Zo komt er alvast een digitale versie van de Gezondheidsgids waarmee de burger zelf aan de slag kan.

Voor Domus Medica, de grootste vereniging van huisartsen en huisartsenkringen in Vlaanderen, moet onze gezondheidszorg bovenal ziekten voorkomen. Technologie kan een doorslaggevende factor zijn om de accentverschuiving van bestrijding naar preventie in de praktijk brengen, zonder in te boeten aan zorgkwaliteit. Door gebruik te maken van vernieuwende, digitale tools, kunnen huisartsen burgers rechtstreeks betrekken en directe feedback geven. Dat stelt artsen in staat doelgerichte maatregelen voor te stellen die mensen kunnen nemen om hun risico op een (chronische) ziekte te verkleinen en dus langer gezond te blijven. De andere partner in dit huwelijk tussen technologie en preventieve gezondheidszorg is VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek.

Jef Hooyberghs, onderzoeksleider binnen VITO Health, over de samenwerking:

“VITO en Domus Medica vullen elkaar perfect aan om wetenschappelijke inzichten te vertalen naar gepersonaliseerd gezondheidsadvies en de burger daarbij een hoofdrol te geven. Het einddoel van deze strategische samenwerking is ons gezondheidssysteem kwaliteitsvol en betaalbaar te houden.”

Dr. Leo Geudens van het kennisdomein ICT binnen Domus Medica, een van de drijvende krachten achter de samenwerking, slaat spijkers met koppen:

“Nog voor de zomer brengen we samen een digitale versie uit van de Gezondheidsgids, een instrument waarmee elke burger aan de slag kan om zijn of haar gezondheid op een wetenschappelijk gefundeerde manier in goede banen te leiden. Het voordeel voor de huisartsen is dat de digitale versie van de Gezondheidsgids geïntegreerd is in de eHealthomgeving, wat directe interactie met het medisch dossier en met andere zorgverleners mogelijk maakt. Elke technologische innovatie die huisartsenpraktijken helpt hun ondersteunende rol als coach voor de preventieve gezondheidszorg op te nemen, is welkom.”

Deze strategische kruisbestuiving tussen de technologische expertise van VITO en de medische expertise van Domus Medica is uniek in Vlaanderen. Beide instellingen willen een duurzaam businessmodel realiseren en erop toezien dat hun initiatieven maximaal in de praktijk worden gebracht. Zowel de reputatie van VITO inzake technologische innovatie als het draagvlak van Domus Medica in de eerstelijnszorg zijn daarbij cruciaal.

More info

Jef Hooyberghs
Research manager VITO
+32 14 33 52 77
jef.hooyberghs@vito.be

Christophe Dekoninck
Managing Director Domus Medica
+32 3 425 76 74
christophe.dekoninck@domusmedica.be