Groep AVEVE en VITO innoveren met inzet van drones voor gewasoptimalisatie

In de continue zoektocht naar betere, snellere en meer betrouwbare systemen om graanvariëteiten te analyseren en beoordelen, slaat Groep AVEVE de handen in elkaar met de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO. Dankzij de innovatieve toepassing MapEO kunnen ze dronetechnologie inzetten om de groei en evolutie van verschillende graangewassen te evalueren. De winnaar in dit verhaal? De professionele boer die zo de meest optimale rassen krijgt voor zijn veld.

Groep AVEVE ondersteunt de professionele land- en tuinbouwers met een uitgebreid aanbod van producten en deskundig advies en innoveert daarom voortdurend. Een van de meest recente innovaties is MapEO, in samenwerking met VITO. Aan de hand van dronetechnologie bieden zij een nieuwe manier om zaaigraanvariëteiten objectiever te beoordelen en de kwaliteit van nieuwe rassen sneller te bepalen.

Drone analyseert gewassen

De drone volgt het groeiproces van de zaaigranen op het veld. Op verschillende tijdstippen tijdens het groeiseizoen en met verschillende camera’s vliegt de drone over de percelen om data, zoals de gezondheidsindex, over de gewassen te verzamelen. Deze data worden vervolgens verwerkt en geanalyseerd. Na het groeiseizoen bekijkt Groep AVEVE dan welke de beste en meest geschikte zaaigraanvariëteiten zijn om aan de boer voor te stellen.

Voordelen

Het grote voordeel van MapEO is efficiëntie, objectiviteit en een beter inzicht in de groei van elke variëteit. De dronetechnologie laat toe om steeds op een constante manier waarnemingen te doen. Dit gaat hand in hand met het streven naar efficiëntieverbetering. De drones kunnen erg efficiënt en snel scores geven aan de gewassen voor bepaalde kenmerken. Een proces dat anders manueel moet gebeuren en zo heel wat tijd vergt. Bovendien is een menselijke beoordeling niet altijd even objectief. De metingen van de drones zijn dat wel en bieden zo de mogelijkheid om nog betere en meer gefundeerde adviezen te geven aan de klanten. Zo kan Groep AVEVE de landbouwer optimaal begeleiden in zijn keuze van de zaaigraanvariëteit die het beste geschikt is voor zijn veld evenals bij het groeiproces.

Innovatie ten dienste van de boer

De inzet van dronetechnologie kadert volledig binnen de innovatiestrategie van Groep AVEVE. Innovatie is één van de kernwaarden van de groep en is essentieel om de landbouwers voor te bereiden op de landbouw van de toekomst. MapEO is in gebruik sinds november 2017 waardoor de landbouwers al dit jaar de vruchten kunnen plukken van deze innovatie. Bij hun volgende aankoop van zaaigraan bij Groep AVEVE krijgen ze de zekerheid dat het de beste selectie heeft doorstaan. Het uiteindelijke doel is om de professionele boer nog beter te helpen zijn rendement te verhogen.

Over AVEVE

Groep AVEVE met zetel te Leuven is de N°1 full service provider aan de land- en tuinbouw in België. Wij zijn ook aanwezig op de Nederlandse, Noord Franse en Zuid Duitse markt. Groep AVEVE is actief in de verschillende segmenten van de land- en tuinbouwsector, zoals veevoeding, plantenvoeding, plantenbescherming, zaden, zaaigranen, plantaardappelen en land- en tuinbouwmachines.  Bij het grote publiek is Groep AVEVE gekend voor haar 250 AVEVE-winkels waar de consument terecht kan voor ‘tuin, dier en bakplezier’®. Groep AVEVE wil haar positie als marktleider verder uitbouwen door investeringen en innovatie in de agrarische sector. Haar 1.900 enthousiaste medewerkers dragen ertoe bij dat Groep AVEVE een omzet van 1,4 miljard euro realiseert.
www.aveve.be   

Perscontact

Stéphanie Deleul - External Communications Manager Groep AVEVE
+32 476 94 35 65 - stephanie.deleul@aveve.be

Jürgen Decloedt - Business Developer VITO Remote Sensing
+32 476 41 48 69 - jurgen.decloedt@vito.be

 

+32 14 33 67 14
Contact:
+32 14 33 55 53