Als we steden leefbaar willen houden, moeten we evolueren naar duurzaamheid en klimaatneutraliteit. Die boodschap horen we vaker, maar wie gelooft ook in de haalbaarheid van dat plan?

Van 2014 tot 2016 onderzocht een multidisciplinair team van toponderzoekers uit 10 Europese landen hoe steden de transitie naar duurzaamheid kunnen versnellen. Ze werkten hiervoor samen met lokale burgers, gemeenschapswerkers, ondernemers, kunstenaars en beleidsmakers en brachten de belangrijkste bevindingen samen in een handleiding voor changemakers om stedelijke duurzaamheid een versnelling hoger te schakelen.

Op citytrip naar de stad van de toekomst

Als we steden leefbaar willen houden, moeten we evolueren naar duurzaamheid en klimaatneutraliteit. Die boodschap horen we vaker, maar wie gelooft ook in de haalbaarheid van dat plan? 

Het boek ‘Change the World, City by City’ neemt lezers mee op een citytrip naar de stad van de toekomst. Het is een eerbetoon aan de changemakers die al volledig betrokken zijn bij het toekomstbestendig maken van hun stad en onthult de sleutel tot succes. Verder zoomt het boek in op stedelijke transitie-initiatieven, lokale antwoorden op globale problemen en ‘pockets of the future’ die je in het heden kan bezoeken. De auteurs halen 25 van dergelijke initiatieven aan en de manier waarop ze bijdragen aan het versnellen van welwillende en zinvolle verandering in 5 Europese steden. Het beschrijft ook 5 wetenschappelijk onderbouwde mechanismen ter versnelling en deelt 10 belangrijke inzichten die ondersteuning bieden aan lokale changemakers om duurzaamheid op lokaal niveau een versnelling hoger te schakelen.

De meest vooruitstrevende initiatieven en visionaire inzichten zijn gebundeld in ‘Change the world city by city’. Een hand- en inspiratieboek, voor beleid en burger.

Het boek toont aan dat we samen de wereld kunnen veranderen, stad na stad.
Dit is geen utopie. Het gebeurt al.

Het boek is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van VITO, Studio Transitio en het kernonderzoeksteam. Alle opbrengsten zullen worden gedoneerd aan Kom op tegen Kanker, een Belgische niet-gouvernementele organisatie die kankerpatiënten ondersteunt en streeft naar een gezond milieu.

Leen Gorissen is Innovation Biologist en Sustainability Transitions Expert. Ze is de oprichter van Studio Transitio en medewerker van nexxworks. Eerder was ze Transition Research Coordinator bij VITO.

Erika Meynaerts is handelsingenieur en onderzoeker bij VITO/EnergyVille, een samenwerking tussen de Vlaamse onderzoekspartners KU Leuven, VITO, imec en UHasselt, op het gebied van duurzame energie en intelligente energiesystemen.

Het boek toont aan dat we samen de wereld kunnen veranderen, stad na stad. Dit is geen utopie. Het gebeurt al.

 

Contact:
+32 14 33 59 55