De eerste Cleantech Hero Mobiliteit is bekend. En ook nu weer was de jury het bijna over de hele lijn met elkaar eens. In deze tijden waarin de bezorgdheid om het klimaat hand in hand gaat met de zoektocht naar duurzame niet-fossiele energie, is waterstof-aangedreven zwaar transport een flinke stap in de goede richting. E-Trucks Europe mag zich dus een echte Cleantech Hero Mobiliteit noemen.

De jury was opnieuw erg onder de indruk van het niveau van de kandidaten. Die werden beoordeeld op de relevantie van de innovaties, het TRL-niveau, de impact in Vlaanderen en de internationale ambities van het bedrijf, de mate waarin het bedrijf als ambassadeur voor de Vlaamse cleantech kan optreden, de implementatie van de SDG’s en de samenwerking met alle schakels van de quadruple helix.

Na een eerste selectie kwamen binnen de categorie Mobiliteit drie finalisten uit de bus: E-Trucks Europe, Aptus en Rear Window. De keuze voor E-Trucks Europe werd door de jury grondig verantwoord.

De technologie die het bedrijf aanbiedt, levert een onmiddellijke bijdrage aan de lagere uitstoot van CO2 in het verkeer en trucks op waterstof horen helemaal thuis bij de innovatieve cleantech. Het is een schone technologie die het potentieel heeft om in binnen- en buitenland een bijzonder grote duurzaamheidsimpact te realiseren.

Bovendien is de technologie die E-Trucks Europe aanbiedt, marktrijp. Vooral de keuze voor trucks voor afvalophaling wordt erg gewaardeerd. Dit gaat immers om stil maar noodzakelijk transport met een zeer korte lijn naar de burger. “Dergelijke ondernemers die durven ‘springen’ en investeren zijn nodig om waterstof van grond te krijgen als duurzame brandstof.” Zeker als het om zwaar transport gaat.

Over E-Trucks Europe

E-Trucks Europe is gevestigd in Lommel en is gespecialiseerd in het zoeken naar innovatieve mogelijkheden voor duurzaam transport. Zij produceert waterstofhybride voertuigen met een elektrische drijflijn. Daardoor zijn de E-Trucks Europe stille weggebruikers en genereren ze geen emissie. Door het ingebouwde waterstofsysteem, dat waterstof omzet in elektriciteit, zijn de voertuigen 24/24u per dag en 7/7 inzetbaar en blijven ze schoon.

Bedrijven die de award 2022 in hun thema binnenhalen, hebben voor een jaar meer dan een voet voor. Zij worden promotioneel via de kanalen van Cleantech Flanders gesteund en kunnen hun innovatie op G-STIC2023 voorstellen. De winnaar krijgt ook een bedrijfsreportage van 2 minuten die ook voor promotionele doeleinden kan gebruikt worden.

Over de jury

De jury voor deze Cleantech Flanders Hero Mobiliteit bestond uit Claire Tillekaerts (FIT), Dirk Fransaer (VITO), Frans Snijkers (Cleantech Flanders), Steve Sel (VIL), Goedele Sannen (VOKA) en Jean-Marc Timmermans (Agoria).

De volgende Cleantech Hero

De volgende Cleantech Hero zoeken we in het domein van materialen. Inschrijven kan vanaf 28 september 2022 op www.cleantechflanders.com.
 

Cleantech Flanders is powered by VITO

Contact:
+32 14 33 56 65