Bio-ingenieur Arnout Standaert is een bezige bij. Drie kinderen, gitaar spelen, veel optredens meepikken, kitesurfen, … hij weet het perfect te combineren met zijn job als data scientist bij VITO. Die veelzijdigheid in hobby’s weet hij sinds kort ook door te trekken binnen zijn job bij VITO. Sinds 2018 werkt hij er immers parttime bij de unit MRG en parttime bij de nieuwe Data Science Hub. Ideaal, vindt hij. Dankzij de combinatie van jobs komt hij in aanraking met de vele topics binnen VITO. Arnout: “Ik word voortdurend uitgedaagd om bij te leren. Dat kan wel eens druk zijn, maar het geeft enorm veel voldoening!”

Vanuit zijn interesse in ICT ging Arnout na zijn doctoraat als Application Engineer aan de slag bij Siemens. Elf jaar geleden ruilde hij Siemens al gauw weer in voor VITO. Arnout: “Een boeiende job hoor, bij Siemens, maar de topics bij VITO spraken mij meer aan. VITO vormt voor mij de ideale combinatie tussen ICT en wetenschap.”

Datagedreven onderzoek

Arnout: “Bij VITO kwam ik terecht in de unit MRG (Milieurisico en Gezondheid), tegenwoordig HEALTH. Een logische stap. Mijn doctoraat handelde over predictieve microbiologie en voedselveiligheid. Bij HEALTH stel ik computermodellen op over de humane blootstelling aan chemicaliën, werk ik mee aan projecten rond preventieve gezondheid en leg ik de brug tussen onderzoek en ICT. Begin 2018 werd binnen VITO de Data Science Hub opgericht. Data Science is de combinatie van moderne statistiek met geavanceerde ICT-technologieën en doorgedreven domeinkennis. Opzet is om voluit te gaan voor een meer datagedreven aanpak van onderzoek.”

Dubbel zo groot

Arnout: “De relatief nieuwe Data Science Hub is geen business unit op zich. Data Science overstijgt de diverse units; we brengen er gemeenschappelijke expertise en middelen samen, vanuit de verschillende units. Een aantal mensen binnen de Data Science Hub staat ook nog met 1 voet in zijn ‘oorspronkelijke’ unit, in mijn geval HEALTH. De combinatie van al die kennis uit de meest diverse units maakt dat we vrij generieke tools kunnen uitdiepen en uitwerken. Mijn wereld is plots dubbel zo groot geworden.” (lacht)

Flexibele werkgever

Arnout woont in Antwerpen. Hij probeert iedere dag om 8 uur in Mol te zijn, zodat hij ’s avonds de kinderen kan oppikken. Arnout: “VITO is een flexibele werkgever. Glijdende uren, ouderschapsverlof, geen overbodige luxe met drie kinderen in huis. We hebben ook een satellietkantoor vlak bij huis in Berchem, waar ik regelmatig vertoef. Ik heb niet veel meer nodig dan een laptop he. Je vindt me anderzijds ook regelmatig bij EnergyVille in Genk, zo hou ik ook voeling met mijn collega’s en hun interessante onderzoeken daar. Een drukke agenda, veel geregel, ja. Maar het is een job op mijn lijf geschreven.” 

Teamspirit

Arnout: “Ook de sfeer bij VITO zit goed. Hiërarchie speelt niet zo’n grote rol, we gaan joviaal met elkaar om. En iedereen krijgt veel kansen om zich te ontwikkelen. Dat lijkt misschien evident maar dat is het niet. Er wordt ook actief ingezet op sfeer en collegialiteit. Met het programma FIT@VITO biedt VITO ons heel wat activiteiten aan die bijdragen aan onze fysieke en mentale gezondheid. Een leuke trefbaldag bijvoorbeeld. Niet alleen sportief maar ook goed voor de teamspirit. Bij VITO weten ze hoe ze een bezige bij kunnen blijven boeien." (lacht)

Contact:
+32 14 33 51 34