In 2017 ruilde Augusto Leite Pinto De Carvalho zijn thuisland Brazilië, het warme klimaat en ‘zijn’ oceaan in voor … Mol. Augusto volgde namelijk zijn hart en reisde zijn vriendin, die op dat moment een postdoctoraat bij het nucleair onderzoekscentrum SCK-CEN volgde, achterna. In juni 2018 kon hij via een bedrijfsstage van de VDAB aan de slag op de ICT-afdeling van VITO. Sinds kort is hij er vast in dienst. Augusto: “VITO is een bijzonder boeiende en leerrijke omgeving waar researchers iedere dag het beste van zichzelf geven om de aarde duurzamer te maken. The difference starts with us.

24/7 ondersteuning

Augusto: “Ik werk binnen een team dat enerzijds applicaties ontwikkelt voor de onderzoekers en anderzijds de nodige ICT-ondersteuning biedt. Een heel gedifferentieerde job, je weet ’s morgens nooit wat je dag brengt. We monitoren 24/7 applicaties en systemen, en grijpen meestal in voordat er zich problemen voordoen. (lacht) Binnen ons team werken we nauw samen en weten we van elkaar waar de andere mee bezig is. Dat maakt dat we voor elkaar kunnen inspringen zodat alles blijft draaien. Wij zorgen er dus voor dat zowel de salesafdeling als de researchers 24/7 kunnen werken.” 

Lots of dialects

Augusto volgt sinds kort ook twee avonden per week Nederlandse les. En dat is handig, want ook al vormt VITO een boeiende kruisbestuiving van nationaliteiten van over heel de wereld, op de ICT-afdeling is Augusto de enige vreemde (taal)eend in de bijt. Augusto: “In ben zelfs de enige ‘buitenlander’ in ons gebouw. (lacht) Maar iedereen is zo vriendelijk, ze proberen altijd Engels te praten als ik er ben. Die flexibiliteit heerst er binnen VITO wel, want de voertaal van heel wat researchers is Engels. Ik vind jullie taaltje wel speciaal hoor, ik hoor hier lots of dialects. Geef me dus nog even tijd. (lacht)”  

Vier seizoenen

Naast Nederlands volgt Augusto ook zeillessen bij Nuclea Sportsclub. Nuclea  is ontstaan in de schoot van SCK-CEN. De vereniging biedt meer dan 20 sportopleidingen aan aan het personeel van SCK-CEN en omliggende bedrijven zoals VITO.  Augusto: “In Brazilië woonde ik vlakbij de oceaan, die mis ik natuurlijk. Dat zeilen trok me dus onmiddellijk aan. België biedt me overigens nog veel meer. Zo geniet ik enorm van de vier seizoenen hier. En van het feit dat je van hieruit makkelijk en snel heel Europa kunt ontdekken.”

Skype

Momenteel woont Augusto alleen in Mol, want zijn vriendin moest enkele maanden terug naar Brazilië om haar postdoctoraat te voltooien. “Natuurlijk mis ik haar, gelukkig is er Skype. ’s Avonds vind je mij wel vaker achter mijn computer, ook al probeer ik dat te minderen. Maar computers zijn mijn passie. Ik zit al negen jaar in de ICT en ik wil hier graag in verdergaan. De ICT-omgeving verandert voortdurend en dat maakt het ongelofelijk fascinerend”, aldus Augusto.

Recht in de roos

Augusto: “Toen ik naar België kwam, was het mijn ambitie om in een internationale omgeving terecht te komen, en zoveel mogelijk mensen te leren kennen. Wel, VITO is recht in de roos. Hier werken zoveel boeiende mensen met interessante ideeën. Thema’s zoals schone energie, duurzaamheid,  aardobservatie … ik hang aan de lippen van mijn collega’s. De sfeer zit ook echt goed, ik spring iedere ochtend met plezier op mijn fiets om naar hier te komen. En de week sluiten we als team consequent af in een café. Nog zo’n voordeel van werken in België.” (lacht)