Alle goeie dingen bestaan uit twee

Jezelf  in tweeën opdelen is soms intens, maar tegelijk leerrijk en blik-verruimend. Sinds de zomer van 2015 is het voor mij dagelijkse kost. Toen kreeg ik de kans om mijn onderzoekende rol bij het BBT-kenniscentrum van VITO te combineren met een faciliterende rol bij Vlaanderen Circulair. VITO investeert in de ontwikkeling van een circulaire economie, en mijn werk bij Vlaanderen Circulair sluit daar naadloos bij aan.

Duotasking

Hoe ik die twee combineer? Ik werk gemiddeld twee dagen per week voor Vlaanderen Circulair vanuit de OVAM-kantoren in Mechelen. De rest van de week werk ik voor VITO in Mol. Dat betekent twee agenda’s en twee mailboxen, maar ook twee verschillende fijne teams om mee samen te werken. Bij VITO doe ik overigens al weleens iets voor Vlaanderen Circulair, en omgekeerd. Flexibiliteit is een must!

Op weg naar het juiste werk

’s Ochtends moet ik wel goed uit mijn doppen kijken: ‘Waar ga ik vandaag werken?’ Naar Mechelen vertrek ik vanuit Tielen met de trein. Op de werkdagen in Mol spring ik zoveel mogelijk op de fiets, kwestie van ons zittend beroep wat te compenseren met beweging.

Beste Beschikbare Technieken

Bij VITO werk ik sinds enkele jaren in het BBT-kenniscentrum. ‘BBT’ is het acroniem voor ‘beste beschikbare technieken’. Ons team onderzoekt o.a. welke economisch en technisch haalbare maatregelen een bedrijf in sector X of Y kan nemen om op een milieuverantwoorde manier te werken.

Zelf voer ik op dit moment twee Vlaamse BBT-studies uit, één voor verdeelinfrastructuur van vloeibaar aardgas (LNG) en één voor waterstoftankstations. Alternatieve brandstoffen, zoals waterstof of LNG, bij voorkeur uit hernieuwbare bronnen, gaan de komende jaren nog spreekwoordelijke potten breken. Het is fijn om aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

De BBT-collega’s en ik vertolken daarnaast de standpunten van België in de Europese fora die o.a. tot nieuwe Europese emissieregels leiden. Zelf neem ik daarbij de Belgische coördinatie op voor de herziening van de Europese BBT-studie voor afvalverbranding.

Circulair ondernemen faciliteren

Ik focus me bij Vlaanderen Circulair op het faciliteren van ‘circulair ondernemen’. Hoe kunnen we bijvoorbeeld de toegang tot financiering vergemakkelijken voor projecten in de circulaire economie? Of welke juridische en andere drempels verhinderen dat bedrijven in dezelfde waardeketen beter samenwerken, of een product-dienstsysteem installeren? Hoe kunnen we deze drempels, samen met de bedrijven, aankaarten en oplossen? Ook VITO heeft uitgebreide knowhow over dit onderwerp, en dus is het fijn om soms op de expertise van VITO-collega’s te kunnen terugvallen en hen in contact te brengen met de zoekende bedrijven die bij Vlaanderen Circulair over de vloer komen. Met goeie matchmaking valt als organisatie heel wat te rapen!

Sheik Yerbouti

Wanneer ik ’s avonds bij thuiskomst mijn duo-pet afzet, wacht me thuis ook nog een duo: met mijn vriendin heb ik twee dochters van 1 en 3 jaar. Fijn trouwens dat jullie nog een ‘wallenvrije’ foto van mij hebben gevonden. Onze kleinste spruit durft ’s nachts nog wel eens een ‘feestje’ beginnen bouwen…

Ik maak tussendoor graag nog tijd vrij voor mijn hobby’s sport en muziek. De halve marathon van Kasterlee is het eerstvolgende sportieve doel. Daarnaast onderhoud ik mijn conditie ook als drummer van de ‘duo’-band Sheik Yerbouti, genoemd naar een album van muzikale held Frank Zappa. Met Sheik Yerbouti schrijven we momenteel muziek voor ‘De gebroeders Leeuwenhart’, een theaterstuk dat we in het kader van Tielen Muziekdorp van live muziek gaan voorzien. Iedereen welkom!