Een woning energiezuiniger maken kan op allerlei manieren: beter isoleren, een warmtepomp plaatsen ... De EBECS-algoritmes van VITO/EnergyVille geven gericht advies op basis van de grootte van de woning en het energieverbruik van de bewoners. Onder meer bank-verzekeraar KBC, installatiebedrijf Cozie en de energieauditors van Zero emission solutions (ZES) en Janssens Field Services (JFS) doen al een beroep op de service.

EBECS staat voor EnergyVille Building Energy Calculation Service. De tool bundelt diverse rekenalgoritmes en biedt adviezen op maat om woningen te renoveren. Pieter Van den Steen, onderzoeker bij VITO/EnergyVille: “EBECS is niet de eerste energierenovatietool op de markt, maar wel de meest nauwkeurige. Dat heeft te maken met de bouwfysische basis en de ingebouwde kalibratiemodule. De klassieke berekeningen die gebeuren voor een EPB- of epc-certificaat, beoordelen enkel de woning. Ze houden geen rekening met het reële energieverbruik, de gezinssamenstelling en het gedrag van de bewoners. In de EBECS-tool kunnen mensen concrete gegevens invullen over hun woning en hun verbruik. Op basis daarvan berekenen de algoritmes de beste opties om energie te besparen, inclusief de bijbehorende kosten en de voorziene daling van de energiefactuur.”

Drempel verlagen

Behalve door zijn nauwkeurigheid onderscheidt de EBECS-tool zich door zijn gebruiksgemak. Zo hoeven mensen hun huis niet zelf op te meten: het adres ingeven volstaat om de afmetingen te achterhalen. “Voor die data baseren we ons op het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II van Informatie Vlaanderen”, zegt Wouter Dierckx van VITO. “We berekenen het volume van de woning en de oppervlakte van het dakvlak, het grondvlak en de gevels. Op die manier kan ons renovatieadvies ook de kosten van een renovatie inschatten.” Pieter Van den Steen vult aan: “Op termijn willen we gebruikers ook de mogelijkheid geven om hun energieverbruik automatisch door te spelen. Dat kan bijvoorbeeld met een slimme thermostaat. Zo kunnen ze regelmatig opnieuw advies inwinnen, rekening houdend met hun concrete gezinssituatie, hun verbruik en de meest actuele investeringskosten en subsidies. We blijven het systeem aanpassen aan de evoluties op de markt.”

Commerciële partners

VITO heeft de EBECS-tool ontwikkeld en laat de dienst nu door partners op de markt brengen. Onder meer bank-verzekeraar KBC biedt de adviesverlening aan in zijn digitale toepassing Touch. “EBECS bestaat uit een set van algoritmes waar aanbieders zelf een applicatie rond kunnen bouwen”, zegt Pieter Van den Steen. “KBC laat zijn klanten bijvoorbeeld uit vier pakketten kiezen. Willen ze vooral een lagere CO2-uitstoot of een korte terugverdientijd? Kiezen ze voor een minimale ecologische voetafdruk of voor een maximale energierenovatie? Op basis daarvan biedt de tool de beste opties. KBC simuleert ook een mogelijke financiering op maat van de klant. We hopen met EBECS veel kandidaat-renoveerders te bereiken, want als we de klimaatdoelstellingen van 2030 willen halen, is er nog werk aan de winkel.”

Acht op de tien gezinnen die nadenken over energierenovatie klagen over een gebrek aan onafhankelijk advies. Daar willen we met de EBECS-tool van VITO aan tegemoetkomen.

Karin Van Hoecke
Directeur Particulieren, KBC