Vanaf juni 2021 neemt Gerrit Jan Schaeffer bij EnergyVille de fakkel van General Manager over van professor Ronnie Belmans die later dit jaar met emeritaat gaat. Er valt nog meer te vieren. Dit jaar bestaat de onderzoekssamenwerking tussen KU Leuven, VITO, imec en UHasselt voor onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen 10 jaar en is het centrum 5 jaar gevestigd op het Thor Park in Genk.

Begin juni begint Gerrit Jan Schaeffer officieel als nieuwe General Manager van EnergyVille. Geen volledig nieuw hoofdstuk, aangezien hij een van de founding fathers van EnergyVille is en 8 jaar lang Groepsdirecteur Energie bij VITO is geweest. Met 30 jaar ervaring in de energiesector, als ondernemer, onderzoeker en onderzoeksmanager, is Gerrit Jan een sterke aanwinst voor de onderzoekssamenwerking.

De huidige General Manager, Ronnie Belmans, gaat eind 2021 op emeritaat, maar blijft een waardevolle adviesrol vervullen binnen EnergyVille.

Een blik op de toekomst

Naast de aankondiging van de nieuwe General Manager heeft EnergyVille nog wat te vieren. De onderzoekssamenwerking bestaat 10 jaar en is al 5 jaar gevestigd op het Thor Park in Genk. “We zijn de laatste 10 jaar geëvolueerd naar een heus samenwerkingsverband dat het grootste deel van het energie-onderzoek in Vlaanderen verenigt”, aldus Ronnie Belmans.

En de ambities blijven scherp, vervolgt Gerrit Jan Schaeffer: “We willen de energietransitie versnellen door op basis van wetenschappelijk gebaseerde kennis en innovatie, producten en systemen te ontwikkelen en deze zo snel mogelijk toepassing te laten vinden. We doen dat zowel voor overheidsinstellingen als voor de industrie en bedrijven. En zowel op materiaalniveau, bijvoorbeeld voor nieuwe materialen voor efficiëntere zonnepanelen, batterijen of convertoren, voor de uitbouw van geavanceerde systemen met interagerende energiestromen, als door grootschalige energiesysteemmodellering”.

Stevige ambities

En daar stopt het niet. Vanaf 2021 wordt ook een nieuwe onderzoekslijn toegevoegd aan de roadmaps van EnergyVille: het onderzoek naar moleculen om processen die zeer moeilijk geëlektrificeerd kunnen worden, te verduurzamen. Bovendien staan er weer heel wat nieuwe projecten, testopstellingen en samenwerkingen in de steigers.

“Innovatie en technologische ontwikkelingen spelen een sleutelrol in het behalen van de klimaatdoelstellingen,” vat Gerrit Jan Schaeffer samen. “EnergyVille wil deze innovatieve technologiën samen met geïnteresseerde partners uitrollen in het living lab op Thor Park. We hopen daarmee de energietransitie samen met bedrijven, de industrie en de overheid te versnellen en zo te komen tot een energie-efficiënte, CO2-neutrale en duurzame samenleving. We hebben heel veel troeven in handen om samen met de industrie en overheden voorop te lopen in de energietransitie. Laten we die maximaal benutten.”