G-STIC – een driedaagse waarin in een reeks conferenties werd gestreefd om technologische innovaties in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) te helpen ontwikkelen – heeft zowat 2000 geïnteresseerden en 150 sprekers uit 75 landen bereikt.

G-STIC, de mondiale conferentie over duurzame technologie en innovatie heeft haar belofte waargemaakt. Veel geïnteresseerd volk, hoogstaande lezingen, waardevolle conclusies, diepgaande panelgesprekken en een zeer constructieve sfeer. Meer moet dat niet zijn. Dat vindt ook Dirk Fransaer die als een bijzonder tevreden man vrijdag kon terugkijken op het event.

“Elke editie meer volk en vooral een zeer positieve respons van de bezoekers”, blikt hij terug. “G-STIC is de conferentie die je niet meer kan, mag en wil missen als je bezig bent met duurzame technologie en innovatie. Sterkhouders en opiniemakers die nu al zeggen dat ze er de volgende keer zeker opnieuw zullen bij zijn…”

G-STIC kon ook dit jaar een aantal uitzonderlijke sprekers op het podium halen zoals een Bertrand Piccard (Solar Impulse Foundation), Hans Bruyninckx (EEA), Chad Frischmann (project Drawdown), Richard White (AB InBev) en Alain Bernard (Deme).

 Het grote belang van G-STIC is dat de resultaten en conclusies van de besprekingen, de panelgesprekken en de lezingen doorstromen naar de Verenigde Naties. “Dat is voor VITO belangrijk”, verduidelijkt Dirk Fransaer. “De VN en de overheden wensen nu een database van technologieën – een levende bibliotheek. Het is aan ons om gesprekken te voeren met organisaties om te zien welke technologieën kunnen worden opgenomen die zullen helpen om de SDG’s te halen.”

En wat mogen we voor G-STIC 2020 verwachten? “Eind volgend jaar vieren we een aantal verjaardagen: de VN is 75 jaar geleden opgericht, de SDG’s zijn dan vijf jaar oud… We zullen trachten G-STIC aan die verjaardagen te koppelen met een partnership waarmee we nog een groter publiek bereiken, en ook met broadcasting via internet zodat we wereldwijd kunnen gevolgd worden…”

Een eerstvolgend event is voorbehouden voor Oman waar van 10 tot 12 februari 2020 de ISRTC plaatsvindt.