World Potato Congress – Peru 27-31/5

Een van de grote uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd: meer produceren zonder het landbouwareaal aan te passen. Met watchITgrow kunnen we de aardappelproductie beter opvolgen en het rendement verhogen. De tool helpt landbouwers hun beschikbare oppervlakte te optimaliseren, zodat ze op een duurzame manier kunnen blijven groeien. Met de nieuwe Cropsar kan dit nu ook op bewolkte dagen.

Na de schaduwkaart die eerder dit jaar werd geïntroduceerd, komt watchITgrow nu met een baanbrekende beeldverwerkingstechnologie, CropSar genaamd. Deze technologie laat toe om tijdens bewolkte dagen toch gewasgegevens te kunnen opnemen en zo de groei en gezondheid van het gewas beter op te volgen.

Eén van de gekende uitdagingen bij het opvolgen van gewassen door middel van satellietbeelden is de bewolking. En laat Belgïe nu juist een land zijn met zowel wolken als aardappels in overvloed. 

VITO is er nu met succes in geslaagd om dankzij een unieke combinatie van radar en optische data van de Sentinel-1 en -2 satellieten, ook gewasgegevens te verkrijgen tijdens bewolkte dagen. Op deze manier kunnen de gewasopvolging en de oogstvoorspelling aanzienlijk verbeteren. Een technologie met heel veel potentieel in de landbouwsector.

Om een zo correct mogelijke meting aan te bieden werkt VITO nu nog aan de verdere perfectionering en zal deze nieuwigheid tegen het groeiseizoen van 2019 beschikbaar zijn via de applicatie watchITgrow.

WatchITgrow gaat internationaal

Deze Belgische applicatie wordt trouwens op 29 mei internationaal voorgesteld, tijdens het World Potato Congress dat plaats zal vinden in Cusco, Peru van 27 tot 31 mei.

Dit congres wordt georganiseerd voor en door de aardappelindustrie, waar gemeenschappelijke belangen, innovaties en nuttige informatie over de algemene ontwikkeling en groei van de aardappel aan bod komen. Aardappelteelt is immers ook op internationaal niveau ‘big business’ en innovatieve technieken zoals CropSar kunnen een breder platform vinden op zulke congressen. VITO opent zo ook de deur voor samenwerkende partners om deze applicatie verder te perfectioneren en uit te bouwen.

Meer weten over watchITgrow?

WathITgrow is een online platform voor de Belgische aardappelsector dat toelaat om de aardappeloogst duurzaam op te volgen en te verhogen. Via het platform kunnen zowel aardappeltelers, handelaars als verwerkers toegang krijgen tot gegevens en informatie over de groei van hun aardappelgewassen.

Meer info voor gebruikers: support@watchitgrow.be

Meer info voor de pers: Jürgen Decloedt, VITO, tel. +32 476 41 48 69

Partners

Belgapom, Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo), Centre wallon de Recherches agronomique (CRA-W), Université de Liège, KMI