Een nieuwe applicatie voorspelt jouw risico op besmetting en ziekte door corona, afhankelijk van wat je doet en waar je woont.

De coronabesmettingen beheersen opnieuw ons dagelijks leven. Veel mensen vragen zich af wat hun persoonlijke risico is om corona op te lopen en er ernstig ziek van te worden. Hoe leid je je dagelijkse leven en hoe minimaliseer je tegelijkertijd je risico op infectie?

Jouw coronarisico wordt bepaald door meerdere factoren

  1. De mate van overdracht van het coronavirus in jouw omgeving: hoe meer infecties er in je omgeving voorkomen, hoe meer risico je loopt om zelf besmet te worden.
  2. Je gedrag: hoeveel mensen heb je de afgelopen week gezien, binnen of buiten? Volg je de aanbevolen maatregelen?
  3. Je vatbaarheid voor het virus: persoonlijke factoren zoals je leeftijd, aanwezigheid van bv. hart- en vaatziekten, een gezonde levensstijl kunnen mee bepalen hoe ziek het virus je maakt.
  4. Vaccinatie: ben je gevaccineerd? En zo ja: met welk vaccin en hoe lang geleden?

BIBOPP, kort voor Burgers in Beweging met een Online PreventiePlatform, bestond reeds als hulpmiddel om je levensstijl te verbeteren en je risico op ziekte te verminderen. Sinds kort bevat dit platform een nieuwe applicatie: Mijn coronarisico. Het berekent je persoonlijk risico op besmetting met corona én de kans op een ernstig verloop van de ziekte.

Hoe werkt het?

Eerst vul je een gevalideerde vragenlijst over je gezondheid in, de Gezondheidsgids van Domus Medica. Nadien beantwoord je bijkomende vragen over je levensstijl, hoeveel mensen je ziet en in welke omstandigheden, het volgen van de aanbevolen maatregelen en vaccinatie. In combinatie met gegevens over het aantal besmettingen in jouw stad of gemeente berekent de tool een score. Deze score vertelt je hoe groot het risico is om

  1. in jouw buurt corona op te lopen,
  2. om ernstig ziek te worden van een eventuele besmetting en
  3. opgenomen te worden in het ziekenhuis.

Je ziet meteen welke factoren je risico verkleinen en welke acties je dus zelf kan ondernemen.

Wetenschappers van Mathematica, een volksgezondheidsorganisatie in de Verenigde Staten, ontwikkelden het algoritme achter deze scoreberekening. Het toonaangevende vakblad Nature berichtte al over deze tool. Samen met het BIBOPP-team werd het algoritme vertaald naar de Belgische situatie met o.a. de integratie van de plaatselijke infectiecijfers zoals gerapporteerd door Sciensano.

Naast de berekening van je coronarisico bezorgt BIBOPP jou ook een persoonlijk actieplan vol activiteiten en zorgverleners in jouw buurt. Hiermee kan je aan de slag om jouw algemene gezondheid te verbeteren. Het bevat activiteiten om meer te bewegen zoals wandelroutes en sportsessies in groepsverband, kooklessen voor gezond eten, maar ook gespecialiseerde, lokale hulpverleners zoals tabakologen, diëtisten, beweegcoaches enzoverder. BOB, de BIBOPP chatbot verwijst je voor bijkomende vragen graag door naar websites waar je juiste informatie vindt, bv. over vaccinatie, gezonde voeding, stoppen met roken, ...

Leef je gezondste leven!

Zet vandaag de eerste stap en beantwoord de vragen op de BIBOPP-website. 

BIBOPP is een samenwerking van VITO, Zorgproeftuin LiCalab van Thomas More en Domus Medica en kwam tot stand dankzij steun van VLAIO, Provincie Antwerpen en EmpowerCare (Interreg 2 Seas).

Facebook: @gezondheidsplatformBIBOPP

Contact:
+32 14 33 51 16
Contact:
+32 14 33 59 78