Een consortium van lokale Belgische investeerders bestaande uit QBIC II, LRM, en het Innovation Fund bundelt krachten met The Dow Chemical Company voor een initiële investering in Blue Foot Membranes NV (BFM). BFM is een spin-off van VITO, het resultaat van jarenlang onderzoek naar innovatieve membraan­technologie. BFM produceert de membranen in gebruiksklare vorm voor zgn. membraan­bioreactoren (MBR), die worden gebruikt in waterzuiveringsinstallaties voor industrieel alsook voor huishoudelijk afvalwater.

3 Vlaamse investeerders, QBIC II, LRM en het Innovation Fund, hebben zich samen met Dow Water & Process Solutions, een business unit van The Dow Chemical Company en een wereldspeler in de waterindustrie,  ge-engageerd voor een initiële investering van € 2,5 miljoen in de lancering van Blue Foot Membranes NV (BFM). BFM zal membranen produceren en aanleveren voor efficiëntere waterzuivering van industrieel en huishoudelijk afvalwater, gebaseerd op de nieuwe en gepatenteerde Integrated Permeate Channel (IPC™) technologie.

De IPC™-technologie bevat een open 3D-textiel uit kunststof. Op deze weefselstructuur wordt rechtstreeks een membraanlaag aangebracht die mechanisch verankerd is in het weefsel. Dankzij de mechanische verankering van de membraanlaag aan de weefselstructuur kan het membraan “teruggespoeld” worden. Dit betekent dat het gezuiverd water, met tussenpozen, in de andere richting kan worden gestuurd waarbij het IPC™-membraan wordt schoongemaakt. Dit voorkomt verstopping van het membraan.

Deze unieke membranen zijn wereldwijd de eerste volledig terugspoelbare vlakkeplaatmembranen en kunnen worden geïnstalleerd in zowel bestaande als nieuwe membraanbioractoren. IPC™-membranen verhogen de productiecapaciteit per vierkante meter met 100 % en verlagen de operationele kost met minstens 50 %, vergeleken met MBR’s die zijn uitgerust met conventionele filtratiemembranen.

Patrick Vanschoubroek, gedelegeerd bestuurder Blue Foot Membranes®: “Het team van Blue Foot Membranes® staat klaar om de voordelen van onze unieke IPC™-membranen te demonstreren.  We zijn er van overtuigd dat IPC™-membranen een ‘game changer’ zijn voor waterzuiverings­installaties voor industrieel alsook voor huishoudelijk afvalwater.”

“Het verheugt ons bij VITO dat de technologie na jaren van onderzoek ook daadwerkelijk in de markt ingezet kan worden, in een samenwerking met partners met een rijke ervaring in de commerciële uitbouw van industrieel relevante technologieën. De markt strekt zich in het thema waterzuivering vanuit Vlaanderen uit naar heel de wereld. Dat dit een thema is waarvan de relevantie ook door de Sustainable Development Goals onderstreept wordt, maakt ons nog trotser,” aldus Walter Eevers, onderzoeksdirecteur VITO.

Sofie Baeten, managing partner Qbic II: “We zijn verheugd dat we een sterk financieel en strategisch investeerdersconsortium hebben kunnen bouwen om deze innovatieve spin-off van VITO de nodige financiële armslag te geven en het potentieel van de unieke membraantechnologie voor een efficiëntere waterzuivering te realiseren.”

“LRM gelooft in het potentieel van de innovatieve membraantechnologie van VITO voor een efficiëntere waterzuivering. Bovendien past dit project volledig in de visie van LRM om nieuwe, technologische toepassingen in te zetten voor een duurzame samenleving,” zegt Stijn Bijnens, CEO LRM.

François Cornelis, voorzitter Innovation Fund: "Het is een evidentie voor Innovation Fund om in Blue Foot Membrane te investeren. Het is een echte innovatie, in onze scope van chemie, en Dow, een van de grootste spelers, co-investeert. Daarbij hebben wij veel vertrouwen in het managementteam. Bedrijven zoals BFM kunnen worden beschouwd als de grondleggers in een nieuw technologisch tijdperk in de toegepaste chemische industrie. Deze technologische spin-off excelleert in zowel technologisch leiderschap als marktintelligentie, een pionier in de nieuwe generatie waterzuivering."

“Blue Foot Membranes en haar innovatieve IPC™-membraan biedt de mogelijkheid om de operationele kosten van het MBR-systeem te verlagen door een gereduceerde voetafdruk en een verlaging van het energieverbruik,” zegt Tim Lacey, Global Business Director bij Dow Water & Process Solutions. “Dow is enthousiast over deze opportuniteit voor consumenten om de kosten van waterzuivering op een duurzame manier te verlagen.”

Over Blue Foot Membranes®

Blue Foot Membranes® is een spin-off van de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO. Het bedrijf staat in voor de commercialisatie van de unieke, gepatenteerde membraantechnologie, genaamd Integrated Permeate Channel (IPC™).

www.bluefootmembranes.com

Over Qbic II

Qbic is een early-stage en sector-agnostisch, interuniversitair fonds dat investeert in spin-offs en jonge, innoverende ondernemingen met een technologie-link met met Qbic geassocieerde universiteiten en kennisinstellingen. Qbic wordt beheerd door een onafhankelijk team van ervaren experten in investeren en bedrijfsvoering. Met meer dan € 81 miljoen aan middelen in beheer is Qbic één van de grootste, interuniversitaire spin-off fondsen in Europa.   Qbic I is gestart in 2012 en heeft al haar middelen ondertussen gealloceerd aan 18 ondernemingen.  Qbic II is gestart in december 2016. Qbic II is een gemeenschappelijk initiatief met ARKimedes-Fund II (ARKimedes is een initiatief van ParticipatieMaatschappij Vlaanderen NV en het Vlaams Gewest.

qbic.be

Over LRM

LRM is een investeringsmaatschappij die economische groei in Limburg ontgint en stimuleert. We zorgen voor een stevige basis zodat bedrijven en projecten die jobs in Limburg creëren kunnen groeien. Onze financiële middelen en expertise zorgen, samen met de troeven van Limburg, voor een unieke voedingsbodem.

www.lrm.be

Over Dow Water & Process Solutions

Als wereldleider in duurzame scheidings- en zuiveringstechnologieën heeft Dow Water & Process Solutions een duidelijke impact op de wereld. We helpen water veiliger en toegankelijker te maken, eten beter doen smaken, geneesmiddelen effectiever en industriëen efficiënter worden, en spelen een toonaangevende rol in de ontwikkeling van duurzame technologieën die water- en energiebehoeften integreren. Dow Water & Process Solutions biedt een breed scala aan ionenwisselaarharsen, omgekeerde osmosemembranen, ultrafiltratiemembranen, roetfilters en elektrodeionisatieproducten, met sterke posities in een aantal belangrijke toepassingsgebieden, waaronder industrieel en huishoudelijk leidingwater, industriële processen, farmaceutica, stroom, huishoudelijk (afval)water en waterhergebruik. Meer informatie over Dow Water & Process Solutions:

www.dowwaterandprocess.com

Over Innovation Fund

Opgericht in februari 2015, Innovation Fund investeert in innovatieve start-ups en bedrijven van de chemie en life sciences sector. Het fonds heeft een kapitaal van EUR 20 miljoen, dat voor meer dan 70% door grote bedrijven van de sector gefinancierd wordt, zoals Total, Solvay, BASF, Sioen, Recticel, Ravago, Arkema, Soudal, Carmeuse, enz.. Dit geeft een unieke industriele toegevoegde waarde aan de bedrijven waarin Innovation Fund investeert. De overige 30% van het kapitaal komt van nationale en regionale beleggingsfondsen, KULeuven en ING. Tot op heden heeft Innovation Fund al in 12 bedrijven geïnvesteerd.

www.innovationfund.eu

Contact:
+32 14 33 55 53