LIBOVITO, opgericht in september 2011, vierde onlangs zijn 10-jarig bestaan.

VITO richtte LIBOVITO op in 2011, eerst als joint venture met de Chinese partner Antipollution, met de bedoeling om de milieumodellen van VITO in China te valoriseren. In 2017 verwierf VITO de andere 50% aandelen van LIBOVITO van Antipollution en werd LIBOVITO een 100% dochteronderneming van VITOAsia Limited. 

LIBOVITO heeft zich in de afgelopen 10 jaar toegelegd op milieumodelleringsprojecten. De eerste aandacht ging uit naar luchtkwaliteitsmanagement-studies met een marktdoorbraak op basis van OPAQ, een statistisch luchtkwaliteitsvoorspellingsmodel ontwikkeld door VITO's RMA team en door LIBOVITO specifiek afgestemd op de Chinese markt. Tot 2021 heeft LIBOVITO met succes 64 OPAQ projecten in China geïmplementeerd, waaronder 1 nationaal platform, 6 provinciale platforms, 36 gemeentelijke platforms en 21 regionale platforms. Dit resultaat maakt OPAQ tot een van de meest populaire luchtkwaliteitsmodellen in China, en het nr.1 geïmplementeerde buitenlandse luchtkwaliteitsmodel door Chinese overheden. LIBOVITO heeft door deze prestatie met succes haar merk en reputatie opgebouwd in haar niche-sector.

LIBOVITO infographic | VITO

De afgelopen 2 jaar waren geen gemakkelijke periode voor LIBOVITO. Net als duizenden andere bedrijven is LIBOVITO zwaar getroffen door Covid-19, de daaruit voortvloeiende overheidsmaatregelen en de verschuiving van overheidsmiddelen. Gelukkig hebben wij, na de versnelling van de vaccinatie, er steeds meer vertrouwen in dat het zwaarste nu achter de rug is.

LIBOVITO heeft onlangs zijn "herstelplan" daarop aangepast. De toekomst van LIBOVITO zal zich meer concentreren op water. Diverse watergerelateerde modelleringsproducten zitten in de valorisatiepijplijn zoals Aquasys STM of Flood4Cast RTM en LeakRedux. Dit laatste is een software van een Vlaamse KMO die door LIBOVITO wordt gepromoot. Op die manier promoten VITO en LIBOVITO ook actief Vlaamse cleantechoplossingen in China. Naast water staan ook andere milieuthema's zoals het hitte-eilandeffect en de gevolgen van de klimaatverandering (UrbClim) op de agenda van LIBOVITO. Wij kijken uit naar een mooie en nog succesvollere volgende 10 jaar van LIBOVITO.

Groepsfoto LIBOVITO | VITO