Met meer dan 100 activiteiten legt de stad Hasselt tussen 16 en 21 maart de basis voor de Stad van de Toekomst. FTI Hasselt verenigt burgers, overheden, bedrijven en kenniscentra op een stadsgroot podium waar technologie en innovatie voorop staan. “Met dit festival willen we vooral aantonen wat er al voorhanden is en wat we kunnen bereiken als we samen de krachten bundelen”, zegt Dietrich Van der Weken, General Manager van FTI Hasselt/G-STIC.

Bekijk hier de VITO-activiteiten tijdens FTI Hasselt.

Vlaanderen als laboratorium van Europa voor technologie en innovatie

Met het ambitieuze ‘Flanders Technology and Innovation’ (FTI) van 15 t.e.m. 24 maart toont de Vlaamse Regering wat de grote kracht van Vlaanderen als innovatieve regio is.

Minister Jo Brouns, minister van Innovatie: “Met het Flanders Technology & Innovation (FTI) project dat deze Vlaamse regering opnieuw leven heeft ingeblazen, organiseren we verschillende festivals in de Vlaamse provincies, met als doel een breed publiek aan te trekken: om enerzijds Vlamingen bekend te maken met de innovaties die hier op onze bodem worden uitgevoerd, én tegelijkertijd jongeren en Vlamingen te enthousiasmeren rond onderzoek en innovatie, voor STEM-richtingen, en dat dit een manier kan zijn voor bezorgde burgers en jongeren om hun steentje bij te dragen aan een betere wereld.”

Hasselt, een uitzonderlijk festival

Hasselt organiseert, als één van de zes steden, een eigen FTI-festival. Zes dagen lang, van 16 t.e.m. 21 maart, presenteert FTI Hasselt een programma dat een beetje afwijkt van het traditionele.

“Met FTI wil de Vlaamse overheid de krachtlijnen van technologie en innovatie in Vlaanderen in de verf zetten”, zegt Dietrich Van der Weken van FTI Hasselt/G-STIC. “Wij zetten dit alles in het teken van de transitie naar duurzame steden. Dat is iets wat ons allemaal aanbelangt: van burger over beleidsmakers, ondernemers, studenten, onderzoekers… Iedereen is nodig om samen de toekomst te maken en we moeten dat op alle terreinen doen.

Daarom heeft FTI Hasselt er ook voor gekozen om dat thema van een duurzame stad in al zijn geledingen door te zetten. Samen met een hele rist enthousiaste partners organiseren wij tijdens de FTI-week in Hasselt elke dag evenementen die gaan rond duurzaamheid op het vlak van mobiliteit, energie, voeding, fashion, circulariteit en urban culture.”

FTI Hasselt betrekt daar dan ook de hele stad bij: van de RE|CORE tot Corda-site. De verschillende doelgroepen wisselen ook af. “FTI Hasselt mag geen geïsoleerd initiatief zijn dat stopt op 21 maart. We maken ons sterk dat de initiatieven die tijdens die week worden uitgewerkt ook nà dit festival een boost zullen geven aan de wens van de stad Hasselt om volop te gaan voor duurzaamheid.”

FTI Hasselt, meer dan 100 initiatieven

De derde week van maart transformeert FTI Hasselt de stad in een bron van innovatie en technologie, overgoten met een saus van duurzaamheid. Met lezingen, brainstorms, overlegmomenten en discussiefora, maar ook met kookdemo’s, repaircafés, een interactieve tentoonstelling, muziekvoorstellingen en podcasts, rijvaardigheidstesten en fietsparcours, mode-events en spektakels… De hele stad doet mee.

Het kloppende hart is evenwel de 11de Liniestraat waar kennis en praktijk elkaar ontmoeten in een straat met talrijke proefopstellingen die de basis kunnen zijn van toepassingen die de volgende decennia van Hasselt dé stad van de toekomst kunnen maken.

Het volledige programma van FTI Hasselt bekijken

Een overzicht van de VITO-activiteiten tijdens FTI Hasselt raadplegen

Een initiatief van

 

Georganiseerd door

  

Met steun van

  

Contact:
+32 14 33 52 78