Universiteit Antwerpen en De Standaard op zoek naar 5.000 Vlamingen met tuin

Al enkele jaren op rij volgen de hitte- en droogterecords elkaar op. Onze zomers worden heter en droger, en we krijgen steeds meer te maken met deze extreme weersomstandigheden. Maar hoe kunnen we onze privétuinen, openbaar groen en landbouw beter bestand maken tegen deze hoge temperaturen of lange periodes van droogte, en wat zorgt ervoor dat je tuin koel blijft tijdens een hittegolf?

Dat is precies wat 'CurieuzeNeuzen in de Tuin' wil uitzoeken. Met behulp van innovatieve technologie gaan we over een periode van 6 maanden hitte en droogte in heel Vlaanderen tot in detail opvolgen en in kaart brengen. 'CurieuzeNeuzen in de Tuin' onderzoekt hoe we beter kunnen omgaan met de gevolgen van de steeds heter en droger wordende zomers. Hoe zorgen we ervoor dat onze tuin koel blijft tijdens een hittegolf? En hoe wapenen we onze tuinen, maar ook onze parken, akkers en natuurgebieden, beter tegen droogte?

Word 1 van de 5.000 burgerwetenschappers en installeer een van de slimme sensoren in je tuin. Je kunt je metingen live volgen via je persoonlijke dashboard.

Klein, groot, op het platteland of in de stad: elke tuin kan bijdragen aan dit internationaal unieke onderzoek.

Ontdek meer in het officiële persbericht en schrijf je in via de App DS Nieuws of op standaard.be/curieuzeneuzen.

Als toegewijde partner van 'CurieuzeNeuzen in de Tuin' zal VITO Remote Sensing de coördinatie op zich nemen van het nevenexperiment dat wordt opgezet om de impact van extreem weer op de aardappelteelt te onderzoeken. Naast onze private en publieke tuinen zijn ook landbouwvelden erg gevoelig voor extreme weersomstandigheden. Daarom zullen we ook 500 slimme sensoren installeren in verschillende aardappelvelden verspreid over Vlaanderen. Deze sensoren zullen geïnstalleerd worden met ondersteuning van het WatchITgrow-netwerk en aangesloten worden op het online platform voor gewasmonitoring. Klik hier voor meer informatie over het landbouw-nevenexperiment.

Perscontacten

Voor Universiteit Antwerpen + aanvragen interviews prof. dr. Ir. Filip Meysman:

Sanne de Rooij -­ +32 485 82 84 69
Sanne.deRooij@uantwerpen.be

Voor De Standaard -­ onderzoeksjournaliste Ine Renson:

Ine Renson +32 499 56 53 28
Ine.renson@standaard.bewww.standaard.be/curieuzeneuzen

FINN

Tom Roelens +32 496 96 94 83
tom.roelens@finn.agency

Over CurieuzeNeuzen

CurieuzeNeuzen in de Tuin is:

  • Het grootste onderzoek naar hitte en droogte in Vlaamse tuinen ooit.
  • Een uniek internationaal onderzoek met innovatieve technologie die gebruik maakt van het Internet of Things.
  • Een initiatief van de Universiteit Antwerpen en De Standaard.
  • In samenwerking met Rabobank.be, Orange, VITO, VMM, EWI, Departement Omgeving, Bio-­Planet, DPD en Aquafin.

 

Contact:
+32 14 33 68 21