Een optimale zeilervaring op een energie-efficiënte catamaran zonder verbrandingsmotor. Kan dat?

Een catamaran zonder verbrandingsmotor. Kan dat?

Het meest frustrerende voor een zeiler is dat je die stinkende, lawaaierige diesel moet opstarten. Niet alleen voor het in- en uitvaren van de haven, maar ook voor het koken, het douchen, het lezen, …  Christophe Schepens, CEO van Optimus Yachtbuilders, trok met de vraag of het mogelijk zou zijn om een catamaran te bouwen die zonder verbrandingsmotor verder kon, naar Hans Haagdorens van Vlaio. Hans introduceerde Christophe bij het KMO-team van VITO en de batterij-opslag experten van VITO/EnergyVille.

Challenge

De uitdaging was duidelijk: hoe ver kom je met behulp van zonnepanelen, batterijen en een slimme elektrische motor? Moet er ingeboet worden aan comfort?

Oplossing

Op basis van gebruiksprofielen werkten onze experten diverse scenario's uit. De opwekking en opslag van zonne-energie werd zo optimaal mogelijk afgestemd op de energievraag. Maar ook de locatie is een belangrijke parameter.  De opbrengst van zonnepanelen hangt immers ook sterk af van de locatie waar de zeilboot zich bevindt: Antwerpen, Noorwegen of Frans-Polynesië. Hier kon VITO/EnergyVille perfect op inspelen door de zonne-opbrengsten te berekenen. Bovendien kunnen de  elektromotoren wanneer de boot zeilt, als generator fungeren.

Alle geproduceerde energie wordt opgeslagen in 2 grote lithium batterijbanken. En vervolgens wordt die energie overgedragen naar een kleinere, derde batterij die aangesproken wordt voor het dagverbruik.

ROI

Het jacht is nog performanter dan oorspronkelijk voorzien in de ontwerpfase. De interesse is dan ook groot. Sinds de opstart en bekendmaking van het project komen er aanvragen uit binnen- en buitenland, tot uit Nieuw-Zeeland. In de lente van 2019 zal de Catamaran 45 op de markt komen, de eerste zero-emission.

Om te bekijken hoever we zouden geraken zonder stinkende dieselmotor stapten we naar VITO/EnergyVille. Wat bleek: heel ver. EnergyVille werkte verschillende scenario's uit en berekende de grootte van de batterijen, de zonneopbrengst die we - waar ook ter wereld - kunnen realiseren. Het resultaat: we bouwen enkel nog zero-emission  jachten.

Christophe Schepens
Zaakvoerder Optimus Yacht Builders

Zero Emission Catamaran

Bedrijf: Optimus Yachtbuilders

CEO: Christophe Schepens

Periode project: 2016

www.optimusyachtbuilders.be

Contact:
+32 14 33 57 32