Wereldwaterdag vandaag! Niet geheel toevallig vindt deze week in Brazilië het 8ste World Water Forum plaats. Vandaag, donderdag, worden er een reeks succesverhalen voorgesteld inzake efficiënt waterbeheer in steden, stroomgebieden en landen. Eén van de succesverhalen aangehaald is het project “Rationeel watergebruik in steden en gemeenten” van Vlakwa/VITO.

Hoe waterefficiënt is jouw gemeente?

Begin 2017 startte Vlakwa samen met zijn partners een initiatief dat alle gemeenten in Vlaanderen ondersteuning biedt bij het terugdringen van hun waterverbruik.

Het uitgangspunt: door een grondige audit op basis van een checklist en een reeks eenvoudige ingrepen kan tot 30 % op het huidige waterverbruik bespaard worden. Een goede zaak voor de gemeentelijke begroting én een goede stap in de richting van duurzaam waterverbruik in Vlaanderen.

Een succesvol proefproject dat in 2016 plaatsvond bij de gemeenten Harelbeke, Hooglede, Ledegem, Menen en Poperinge bewijst het nut van een wateraudit.

Met zeer laagdrempelige ingrepen konden deze gemeenten tot 30 % water op hun waterverbruik sparen. Dit betekent voor de centrumsteden zo’n 105 000 tot 120 000 € per jaar besparing op de drinkwaterfactuur, in kleinere steden en gemeenten een besparing van € 6 000 tot 21 000.