Studenten van het Punch Powertrain Solar Team op bezoek in EnergyVille. Het doel? De batterij van hun zonnewagen nog beter afstellen door aan te sluiten op het BMS-systeem van EnergyVille. Wij zijn alvast benieuwd of ze hiermee nog beter presenteren tijdens de Wold Solar Challenge 2019, hét wereldkampioenschap voor zonnewagens.

Foto banner: © Punch Powertrain Solar Team

Het Punch Powertrain Solar Team bestaat uit 21 studenten die in vijftien maanden een zonnewagen bouwen. Dit om deel te nemen aan de 2019 Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens. Het is trouwens niet de eerste keer dat ze deelnemen. In 2015 veroverde het team de 5e plaats, in 2017 zelfs de 3de plaats.

Een batterijbeheersysteem voor betere batterijen

Om een veilige, betrouwbare en performante werking van de batterij te garanderen, wordt deze aangesloten op een batterijbeheersysteem (BMS). De technologie is een combinatie van hardware- en softwarefuncties die niet alleen continu de afzonderlijke batterijcellen bewaakt, maar ook het systeem zodanig beheert dat de intrinsieke capaciteit ervan maximaal wordt benut en de levensduur wordt verlengd. De permanente dynamische celbalancering en het dynamisch veilig werkgebied in termen van spanning (V), stroom (I) en temperatuur (T) zijn slechts enkele van de uitstekende activeringsfuncties van het systeem. Door de constante meting van deze drie parameters is de exacte status van de batterij op elk moment bekend. Deze status kan worden uitgedrukt door de laadtoestand van de batterij (State of Charge of SoC), verwijzend naar de energie-inhoud en de gezondheidstoestand (State of Health of SoH), verwijzend naar zijn toestand in vergelijking met een nieuwe batterij.

Meer info over het batterijbeheersysteem: www.battsense.eu

Meer info over het Punch Powertrain Solar Team: www.solarteam.be

Of bekijk onderstaande video.