Mol - Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) zullen de residentiewijk uit de jaren ‘50 in Mol grondig renoveren en zo nieuw leven in de wijk aan de Boeretang blazen. De renovatiewerken zullen vanaf begin 2019 uitgevoerd worden door het bouwbedrijf Cordeel, dat de opdracht gegund kreeg via openbare procedure. De partijen hebben de samenwerkingsovereenkomst op dinsdag 3 juli ondertekend.

Eind jaren ‘50 werd de Residentiewijk aan de Boeretang in Mol - een dorp van modernistische huizen – gebouwd, om werknemers van het Studiecentrum voor Kernenergie te huisvesten. Bij de splitsing tussen het SCK•CEN en VITO werden de huizen onderling verdeeld en jaar na jaar werd die infrastructuur in eigen beheer onderhouden. Na meer dan zestig jaar dringt een grondige renovatie van de hele wijk zich op. “We hebben beslist om een beroep op een externe partner te doen met een duidelijk opdracht: een uniek woonproject met respect voor de bestaande architectuur en de groene omgeving uitbouwen”, zegt Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK•CEN.

Er werken dagelijks bij beide bedrijven meer dan 1.500 hooggekwalificeerde specialisten, vaak ook met een internationale achtergrond. “Wij vinden het heel belangrijk om onze internationale experten een optimale ervaring te bieden tijdens hun tewerkstelling bij onze instellingen. Een nabijgelegen huisvesting in een mooie omgeving én met alle hedendaagse comfort maakt daar deel van uit“, zegt Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder van VITO.

Dus zochten het SCK•CEN en VITO via openbare aanbesteding een private partner, en die vonden ze in Cordeel, een ervaren familiale bouwonderneming met meer dan 1800 werknemers en vestigingen o.a. in Temse en Hoeselt. Paul Ivens, bestuurder  bij Cordeel, is alvast heel tevreden: “Een project als dit komt in België geen twee keer voor. In totaal krijgen 323 wooneenheden een grondige opfrisbeurt. Het gaat om de zogenaamde dormitories of studentenkamers, studio’s, appartementen, rijwoningen en villa’s. Voor deze residentiewijk zullen wij bovendien een nieuw warmtenet aanleggen en zullen wij ook instaan voor het onderhoud gedurende 25 jaar.

Cordeel zal de renovatie in verschillende fases aanpakken voor een totaal budget van 50 miljoen euro. De eerste uitvoeringsfase start begin 2019 al. Na de renovatie van deze eerste fase – die gepland is voor 2021 – worden de woningen gefaseerd terug te huur of te koop aangeboden.

Een unieke architectuur

Het modernisme was de voornaamste architecturale stroming eind jaren 50’ in België. Architectuur fungeerde als expressie van de ontwikkeling in wetenschap en techniek en van het nieuwe levensgevoel van na de oorlog. De eenheid in de gebruikte materialen en de eenvoudige verhoudingen van de ruimtes en volumes van de gebouwen brachten eenheid en soberheid. Daarnaast integreerde de architect Jacques Wybauw het geheel in de bosrijke omgeving. Jacques Wybauw kreeg verschillende vermeldingen in de Van de Ven wedstrijd, onder andere voor de cafetaria en de familiale appartementen en architectuurtijdschriften van dat moment bespraken herhaaldelijk de bouwstijl van het Centrum. Ook de gebouwen van Eurochemic, Euratom in Geel en de Europese School waren van zijn hand.

Samenstelling residentiewijk SCK•CEN

36
woningen
11
villa's
96
dormitories
48
studio’s
1
conciërgewoning (in studio’s)
2
garageblokken

Samenstelling residentiewijk VITO

52
duplexappartementen (jonge gezinnen)
26
appartementen (familiale)
3
villa's
4
woningen

Contactgegevens voor de pers

SCK•CEN : Maud Vanderthommen, Communications Manager, +32 (0) 473 58 61 04 -maud.vanderthommen@sckcen.be

VITO : Johan Verbeeck, Head of Procurement and Finance, +32 14 33 55 06 | +32 495 28 33 54 - johan.verbeeck@vito.be

CORDEEL: Kristien OLAERTS, Commerciële Directie, +32 89 51 07 10, M.: +32 486 64 29 53 - kristien.olaerts@cordeel.eu

 

Over SCK•CEN

Het Studiecentrum voor Kernenergie werd in 1952 door de Belgische overheid opgericht. Meer dan 750 medewerkers doen onderzoek naar de ontwikkeling van vreedzame toepassingen van radioactiviteit. Het SCK•CEN ontwikkelde al verschillende innovatieve en toekomstgerichte toepassingen voor de medische wereld, de industrie en de energiesector.

 

Over VITO

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling. Haar doel is om de transitie naar een duurzame wereld te versnellen. VITO werd opgericht in 1991.

 

Over Cordeel

Het familiebedrijf Cordeel ontstond toen de 19-jarige Ghislain Cordeel het in 1934 oprichtte als schrijnwerkerij. Van eenmanszaak groeide het bedrijf snel tot een groep van bouwbedrijven. Al meer dan 80 jaar specialiseert Cordeel zich in industriebouw, kantoorbouw, utiliteitsbouw, renovatie, civiele bouw, residentieel en commercieel vastgoed.