Met de app kunnen de deelnemers – en er staat geen leeftijdsgrens op dit spel – in de stijl van Pokémon Go elementen ‘vangen’. Ze krijgen er dan meteen ook leuke (historische) weetjes bij en ze kunnen dat element verbinden met andere elementen om zo moleculen te bouwen.

Mechelen, 22 mei 2019 – Tientallen zeer enthousiaste jongeren zijn vandaag in de Mechelse binnenstad op zoek gegaan naar chemische elementen. De zoektocht kaderde in de lancering van ResourCity, een interactieve app die door de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO is ontwikkeld en die jongeren spelenderwijs warm zal maken voor chemie en circulaire economie. Op initiatief van de stad Mechelen en met Technopolis als partner/promotor is het spel nu helemaal op maat van Mechelen gemaakt.

Elke stad is een schat en zit boor-de-vol chemische elementen! Deze chemische bouwstenen, van koolstof over zuurstof, goud, kobalt tot platina zijn in een stad ruimschoots aanwezig. Sommige chemische elementen vind je gewoonweg in de lucht die je inademt, andere in allerlei producten en zeker in gebouwen. Elke stad is - kortom - een ResourCity: een stad VOL ‘resources’ of materialen, zelfs zo veel dat je in een stad meer goud vindt dan in een goudmijn.

 Met de app ResourCity maken we deze ‘stadsmijn’ of ‘urban mine’ zichtbaar door middel van augmented reality technologie. We willen de inhoud niet enkel op maat van geïnteresseerde steden en gemeenten uitwerken, maar we willen ze ook maximaal laten aansluiten op de eindtermen van de verschillende onderwijskoepels.

Philip Marynissen
VITO

Dat er in Mechelen ijzer te vinden is, lijkt evident. Maar dat er in de Mechelse binnenstad en rond Technopolis ook goud verborgen ligt en dat je er ook platina en titanium kunt vinden, ligt minder voor de hand. De spelers worden gestimuleerd om zelf elementen te zoeken en, als ze die vinden, ook te ontdekken wat ze er allemaal mee kunnen doen. Mechelen is een ware ‘urban mine’, barstensvol gevuld met allerhande chemische elementen. ResourCity leidt de spelers niet alleen naar toeristisch interessante plaatsen maar ook naar mooie plekjes en stedelijke projecten die verbonden zijn met circulaire economie en  eigen zijn aan Mechelen.

Met deze app trekken we de filosofie van Mechelen Kinderstad door en zorgen we ervoor dat de kinderen die zijn opgegroeid met Rommy, als jongeren ook geprikkeld blijven. Want door het spelen van deze ludieke, interactieve en educatieve app gaan tieners meer op straat komen en Mechelen verkennen . Zo geeft stad Mechelen het signaal dat ze ook voor jongeren een plaats wil blijven bieden in het mooie Mechelen . De combinatie van fun, educatie en de tegemoetkoming aan de vraag  van de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat dit een topconcept is. Het verdient dan ook al de aandacht en inspanning om er een groot succes van te maken.

Abdrahman Labsir
Jeugdschepen van Mechelen

 Als mensen zeggen dat iets ‘chemisch’ is, is dat vaak met een negatieve ondertoon. Terwijl álle stoffen rondom ons en hun interacties chemie zijn. Al die stoffen kunnen ook opnieuw een grondstof worden. ResourCity is de ideale manier om jongeren chemische kennis bij te brengen op een slimme en interactieve manier en dit met het oog op een duurzamer gebruik van grondstoffen.

Marina De Bie
Mechelse Schepen van Onderwijs, Duurzaamheid en Slimme stad

De app ResourCity is een van de tools om jongeren warm te maken voor wetenschap en technologie en hun te tonen hoe die tot een meer circulaire economie kunnen leiden. De vraag naar en de nood aan STEM-experts (Science, Technology, Engineering en Mathematics) wordt steeds groter. Om jongeren extra te stimuleren om met ResourCity aan de slag te gaan, krijgen de spelers die het spel helemaal uitspelen, een gratis ticket voor Technopolis.

Technopolis is fan van ResourCity. Wat is er niet leuk aan te vinden? Gamification in combinatie met augmented reality en chemie (net in het jaar dat Technopolis het Jaar van de Chemie viert): zelfs met één van die aspecten had ik hier vandaag gestaan om de app mee te promoten. Maar wat me helemaal fan van de app maakt, is dat je op zoek gaat naar chemische elementen. Recent ontwikkelde Technopolis in samenwerking met essenscia vlaanderen, Co-valent en negen chemiebedrijven een Mendelejev-game, waarbij je eveneens op zoek gaat naar chemische elementen. Speel ResourCity snel uit: dan krijg je een gratis ticket voor Technopolis en kan je de Mendelejev-game in Technopolis uittesten!

Stephane Berghmans
CEO van Technopolis

De lancering van ResourCity in Mechelen heeft ook geleid tot een unieke ontmoeting. Hanneke Hydrogen, de mascotte van ResourCity, en Rommy Rombouts, de mascotte van Mechelen Kinderstad, hebben uitgebreid ervaringen uitgewisseld.