VITO en NODA introduceren hun innovatieve technologie voor de slimme controle van warmtenetten op de Chinese markt, in samenwerking met Runa, een toonaangevende producent van verwarmingsinstallaties in China.  

Runa Smart Equipment Co. Ltd. is een van de drie grootste producenten van warmtemeters en een toonaangevende exploitant van warmtenetwerken in China. In een land waar de infrastructuur van warmtenetten staatseigendom is, sluit de overheid contracten af met private bedrijven zoals Runa voor het uitbaten en onderhouden van de warmtenetten. Belangrijke criteria voor het binnenhalen van dergelijke contracten zijn energie-efficiëntie, een lage CO2-uitstoot en de kwaliteit van de dienstverlening aan de eindgebruikers. Runa is ervan overtuigd dat ze met de STORM-controller de technologie in huis heeft om deze uitdagingen aan te pakken en een concurrentievoordeel te bekomen. 

Runa wil een groter marktaandeel verwerven door een kerncompetentie te ontwikkelen op het gebied van de slimme controle van warmtenetten. Deze samenwerking is voor ons cruciaal om dit doel te bereiken. Wij zien een enorm potentieel in de toepassing van op AI-gebaseerde controletechnologie om de kwaliteit van onze dienstverlening aan klanten te verbeteren en technische uitdagingen in onze warmtenetten op te lossen. Wayne Chen, CTO Runa. 

 

De STORM-controller is een op AI-gebaseerd framework van algoritmen voor de autonome controle en optimalisatie van warmtenetten om hun efficiëntie te vergroten en de CO2-uitstoot te verlagen. STORM werd ontwikkeld binnen het H2020 STORM-Project en is gemeenschappelijk eigendom van VITO en NODA, die samenwerken om de technologie wereldwijd op de markt te brengen. Zo wordt de STORM-technologie momenteel door VITO geïmplementeerd in het FLEXharvester platform, en ook in het NODA Heat Network framework, en is ze operationeel in verschillende warmtenetten in heel Europa. 

 

VITO levert innovaties op wereldschaal. Intelligente energie is hier een belangrijk onderdeel van en de STORM-controller heeft aangetoond hoe belangrijk het is om duurzame energieoplossingen op de markt te brengen. Bruno Reyntjens, Commercieel Directeur VITO. 

De technologietransfer en het VITO-NODA-partnerschap 

VITO en Runa zijn een samenwerking aangegaan waarbij aan Runa de eigendom is verleend van de STORM-technologie voor de exploitatie in China. Om het succes van het project te garanderen, heeft VITO een partnerschap gesloten met NODA, mede-eigenaar van de STORM-technologie en een vaste onderzoekspartner van VITO.  

De toekomst van digitale energie gaat niet enkel over het creëren van de beste AI in de wereld. Het gaat ook over het beschikbaar maken ervan voor de wereld. Deze samenwerking is daar een schitterend voorbeeld van. Christian Johansson, CEO NODA. 

Experten van VITO en NODA hebben samengewerkt aan een succesvolle live demonstratie van de STORM-controller tijdens het verwarmingsseizoen 2020-21 in een van de warmtenetten die Runa exploiteert. De controller was verbonden met 24 gebouweenheden, samen goed voor een verwarmd oppervlak van ongeveer 204 000 m2. Daarna volgde een training van de experten en de kennisoverdracht, met een volledige integratie van de STORM-controller in het bestaande slimme warmtenetwerkplatform van Runa als doel. VITO en NODA ondersteunen Runa om marktleider te worden in de implementatie van slimme controletechnologieën voor warmtenetten in China.  

 

Voor commerciële vragen:

Erik De Schutter 

Business Developer VITO/ EnergyVille 

erik.deschutter@vito.be  

+32 492 977 923 

Voor technische vragen:

Somil Miglani 

Technical product owner STORM 

somil.miglani@vito.be

+32 14 33 59 50