Koning Filip

In het kader van het Belgisch staatsbezoek aan India ondertekenden de ‘Indian Institute of Bioresources and Sustainable Development’ (IBSD, Imphal) en het Belgisch cleantech onderzoekscentrum VITO (Mol) een overeenkomst om mogelijke samenwerkingen na te gaan in biotechnologische R&D voor de valorisatie van biomassaproducten met toegevoegde waarde, met name bamboe. Aangezien Noordoost-India ’s werelds tweede grootste producent van bamboe is, na China, kan de regio baat hebben bij een sterkere focus op toepassingsgebieden voor dit type biomassa.

VITO en IBSD wensen samen te werken en intensief bij te dragen aan de ontwikkeling van Noordoost-India, voornamelijk op het gebied van milieuprocesontwikkeling en biotechnologie met aandacht voor het gebruik van biologische hulpbronnen, waaronder bamboo, aquatische biomassa, microbiële culturen, enz.

De combinatie van de knowhow van IBSD op vlak van biohulpbronnen en de kennis van VITO over het gebruik van duurzame grondstoffen en duurzame processen in de chemie en andere industrieën geeft deze samenwerking een grote kans op slagen. De interactie tussen onderzoekers van beide organisaties zal vast en zeker hun toekomst en de toekomst van Noordoost-India verrijken.