Na Mol, Antwerpen, Mechelen en het Nederlandse Oss kan jong en oud nu ook in Herentals via het spel ResourCity met de smartphone chemische elementen zoeken. Het spel werd ontwikkeld door VITO en kon in Herentals gelanceerd worden dankzij de steun van de gemeente en de provincie Antwerpen. Maar ook het interactieve waterdoecentrum Hidrodoe draagt zijn steentje – of waterdruppeltje – bij.

Herentals is helemaal klaar voor het spel: op zes plaatsen in de stad zijn grote borden met QR-codes aangebracht. Wie die inscant, komt automatisch terecht op de site waar hij/zij de app gratis kan downloaden. Dan kan het spel echt beginnen. Maar liefst 80 chemische elementen liggen op een route die door de drie Herentalse deelgemeenten loopt.

“De chemische elementen worden gekoppeld aan eigenschappen van de stad die je als argeloze wandelaar niet vermoedt”, zegt Philip Marynissen (VITO). “Wie zou er nu denken dat we in het gemeentehuis platinum (platina) kunnen vinden?” Het is een kleine knipoog, want wie 70 jaar getrouwd is, komt inderdaad naar het gemeentehuis om daar zijn platina huwelijk te vieren…

“Wij willen iedereen – maar vooral jongeren – duidelijk maken hoezeer onze hele omgeving vol chemische elementen zit. Alleen op die manier kunnen we mensen er zich bewust van maken hoe spaarzaam we moeten omgaan met grondstoffen en materialen. Terwijl ze naar die chemische elementen zoeken – vergelijk het met het populaire Pokémon-spel - , krijgen ze interessante weetjes voorgeschoteld.”

Het was jeugdschepen Stefan Verraedt zelf die mee chemische elementen ging ‘verstoppen’. “Ik ben er ontzettend trots op”, zegt hij. “We hebben plekjes gezocht die iets met het chemische element te maken hebben, maar vooral ook mooi zijn. En ja, voor sommige elementen moet je echt inspanningen doen om ze te vinden. In de natuur is dat overigens ook zo. Niet alle elementen zijn even beschikbaar.”

Om jongeren te stimuleren het spel te spelen (en dus ettelijke kilometers af te lopen), krijgt iedereen die het spel uitspeelt van het interactieve waterdoecentrum Hidrodoe in Herentals een gratis toegangsticket.

Dit project werd financieel mee ondersteund door de provincie Antwerpen. De aanwezigheid van gedeputeerde Ludwig Caluwé bij de onthulling in Herentals toont dat de provincie dit project bijzonder genegen is.

Contact:
+32 14 33 59 41