Op basis van een stadsklimaatmodel in hoge resolutie ontwikkelt VITO hittekaarten voor Europese steden, van Lissabon tot Praag. Beleidsmakers kunnen hiermee de impact van de klimaatverandering op stedelijke hitte-eilanden, en eventuele aanpassingen hiervoor, evalueren.

Met het vlaggenschipproject Destination Earth wil de Europese Commissie een uiterst nauwkeurig digitaal model van de aarde op wereldschaal realiseren. In het kader van dit project ontwikkelt VITO een innovatieve interactieve tool om stedelijke warmte in kaart te brengen. Destination Earth is een door de Europese Unie gefinancierd initiatief en wordt uitgevoerd door ECMWF, ESA en EUMETSAT. 

De kaarten in de nieuwe tool worden gegenereerd op basis van UrbClim, het op fysica gebaseerde stadsklimaatmodel in hoge resolutie van VITO. Ze zullen worden geïntegreerd in grootschalige mondiale klimaatmodellen op het DestinE Digital Twin-platform, dat in volle ontwikkeling is. 

Met UrbClim worden de resultaten van het mondiale klimaatmodel voor geselecteerde stedelijke gebieden neergeschaald aan de hand van gedetailleerde terreingegevens. Dit levert indicatoren voor luchttemperatuur en thermisch comfort op met een ruimtelijke resolutie van honderd meter. Het resultaat, de stedelijke hittekaarten, wordt een praktisch instrument voor het directoraat-generaal Regionaal en Stedelijk Beleid van de EU (DG REGIO) om de ongelijk verdeelde impact van extreme hittegebeurtenissen in Europese steden te beoordelen. Alle betrokken Europese steden kunnen hiermee de impact van de klimaatverandering op stedelijke hitte-eilanden en mogelijke aanpassingsmaatregelen evalueren. 

Twee demonstratiesteden 

Na een uitgebreide opstartfase heeft VITO al nieuwe hittekaarten afgeleverd voor twee demonstratiesteden: Lissabon en Praag. In de eerste fase van het project werd een brede community van stakeholders verzameld rond het onderwerp stedelijke hittestress. Drie belangrijke gebruikers van de dienst werden geïdentificeerd: behalve DG REGIO ook de stad Praag en het grootstedelijk gebied van Lissabon. Naast deze drie belangrijkste gebruikers zijn vele andere belanghebbenden betrokken bij de dienst. 

De tweede fase van het project werd ingezet door het opzetten van het UrbClim-model voor de twee demonstratiesteden. Modelsimulaties voor de referentieperiode (2011-2020), gebaseerd op ERA5-heranalysegegevens, werden uitgevoerd en vervolgens gebruikt als invoer om specifieke stedelijke hitte-indicatoren te berekenen. De resulterende kaarten, evenals stad-specifieke relevante aanpassingsscenario’s, werden besproken met de demonstratiesteden. Op basis van de kaarten wordt nu een analyse van klimaatverandering en aanpassingsscenario’s uitgevoerd voor indicatoren met betrekking tot hittestress voor de twee demonstratiesteden. 

De interactieve toepassing voor stedelijke hittestress werd ontwikkeld op de infrastructuur van VITO. Volledige integratie van de toepassing in de componenten van het DestinE-systeem gebeurt zodra deze beschikbaar komen. 

Contact:
+32 14 33 67 47