De wereld een toekomst geven om naar uit te kijken
De voorbije maanden werd bij VITO hard gewerkt aan het vertalen van de vernieuwde strategie in behapbare communicatie. We willen onze impact duidelijk vergroten door bedrijven, overheden en burgers als betrouwbare partner te ondersteunen in hun duurzaamheidstransitie. Dat brachten we bij VITO samen in een helder verhaal, dat CEO Inge Neven hier toelicht.
Om gewapend te zijn voor de uitdagingen van de komende decennia, trekt de Vlaamse regering resoluut de kaart van duurzame innovatie. “We krijgen duidelijk het vertrouwen van de Vlaamse regering als dé internationaal gerenommeerde onderzoeksorganisatie op het vlak van technologie en innovatie voor de groene transitie”, zegt Inge Neven, CEO van VITO.
“Het is onze opdracht vanuit de beheersovereenkomst om de concurrentiekracht van Vlaanderen in Europa en de wereld te versterken door o.a. Vlaamse en internationale talenten aan te trekken, te vormen en toegang te geven tot het Vlaams economisch weefsel. Terzelfdertijd dragen we ook bij aan het realiseren van de Europese Green Deal, intussen in evolutie naar de European Clean Deal, waarbij we ecologische oplossingen zoeken die ook economisch voordeel opleveren, dé grote uitdaging van de komende jaren in Vlaanderen en Europa. De twee pijlers waarop Europa sterk zou moeten inzetten, elektrificatie en circulariteit, zijn net de domeinen waarin VITO grote expertise heeft, dat treft.
Om onze ambities waar te maken en industrie en overheden zo goed mogelijk te ondersteunen, bouwen we momenteel bijvoorbeeld een nieuw flagship labogebouw op onze site in Mol, waar we onze unieke labo-, opschalings- en pilootinfrastructuur uitbreiden. Bij VITO maken we naast wetenschappelijk ook altijd technisch-economische analyses, van in labofase tot bijna industriële productieschaal. Ook zo creëren we technologische oplossingen die economisch haalbaar en praktisch inzetbaar zijn, en verkleinen we het investeringsrisico van bedrijven.”
Het verhaal van VITO: de science-to-technology partner voor bedrijven, overheden en burgers
“Nog te vaak blijkt dat mensen niet helemaal weten wat VITO nu precies doet, hoe en voor wie we werken. De onderzoeksactiviteiten zijn ook zo breed en het onderwerp ‘duurzaamheid’ is intussen ook bijna alomtegenwoordig. Onze 1300 experts werken bijvoorbeeld rond meer dan 40 onderzoeksdomeinen; dat vertaalt zich niet makkelijk in één zin. We voelden de nood aan een duidelijk verhaal, een aangescherpte positionering zodat bedrijven, overheden, burgers en kandidaat-visioneers ons beter en sneller weten te vinden”, vervolgt Inge.
Uiteindelijk komt het wel steeds neer op hetzelfde: VITO en haar 1300 gespecialiseerde en gemotiveerde experts, zetten wetenschappelijke inzichten om in praktische technologieën, AI-oplossingen of onderbouwde adviezen. We zijn dus de “science-to-technology partner” voor bedrijven, overheden en de hele samenleving. Daarbij hebben we één objectief: de wereld een toekomst geven om naar uit te kijken.”
Drie impactdomeinen, drie pijlers
VITO spitst haar onderzoeksactiviteiten toe op drie domeinen waarin de organisatie maximale impact wil realiseren in Vlaanderen, Europa en de wereld: een regeneratieve economie, een gezonde leefomgeving en veerkrachtige ecosystemen.
Een regeneratieve economie
“Samen met onze partners zijn we een drijvende kracht in de transitie naar een regeneratieve economie. Daarbij zijn economie en ecologie in balans: we werken aan de groei van de economische welvaart, gebaseerd op duurzaam gebruik van grondstoffen en het versterken van de planetaire grenzen. Circulaire en bio-economie, water en energie zijn focuspunten in dit domein. Maar we kijken ook naar de onderliggende samenhang tussen energie, grondstoffen en water. Het doel is om elke bouwsteen of molecule, elke water- en energiebron zo lang en efficiënt mogelijk (opnieuw) in te zetten en met elkaar in balans te houden.
Een gezonde en duurzame leefomgeving
Een gezonde en duurzame leefomgeving voor iedereen is een tweede impactdomein van VITO. Hier bekijken we hoe we een goed evenwicht kunnen bewaren tussen de menselijke omgeving, de natuur, landbouw en industrie. We geven inzicht in leefomstandigheden die de gezondheid en het welzijn van burgers bevorderen. Tonen aan hoe we schone lucht, water en bodems kunnen vrijwaren in een dichtbevolkte omgeving. En we zorgen voor toegang tot fossielvrije, gezonde en comfortabele huisvesting in veerkrachtige woonomgevingen.
Veerkrachtige ecosystemen
Ten slotte zetten we ons in voor veerkrachtige ecosystemen. Het klimaat wordt steeds grilliger en onvoorspelbaarder. Het doel blijft een beperking van de temperatuurstijging en koolstofneutraliteit in Europa tegen 2050. Veerkracht en aanpassingsvermogen zijn onmisbaar om dit te realiseren. Daarom helpen we bedrijven en overheden met oplossingen voor klimaatmitigatie, bijvoorbeeld voor CO2-opvang, -gebruik en -opslag (CCUS).
We werken ook aan technologieën voor klimaatadaptatie: het veerkrachtig omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. Zo onderzoeken we hoe we steden hitteresistent kunnen maken en hoe we overstromingen en droogte kunnen voorkomen en aanpakken. Onze wetenschappers combineren zeer gedetailleerde satellietbeelden met wetenschappelijk onderbouwde digitale modellen en fysieke metingen van land, water en lucht om nauwkeurige waarnemingen en voorspellingen te doen. We ambiëren ecosystemen die minder kwetsbaar zijn voor rampen, en onze veerkracht en veiligheid vergroten.
Drie sterke pijlers
Hoe we deze missie gaan waarmaken? Dankzij onze drie sterke pijlers: onze multidisciplinaire expertise, onze unieke labo-/data-, opschalings- en testinfrastructuur, en onze systemische benadering, waaronder de samenwerking met ons uitgebreid netwerk van stakeholders. Samen vertalen we wetenschap naar innovatieve technologieën en oplossingen die écht werken, ook in de complexe realiteit van vandaag. Zo willen we de wereld een toekomst geven om naar uit te kijken.”