De sterke voeling met duurzaamheid en milieu bracht Hilde Vandecruys (43) in 2018 bij VITO. Hoewel ze niet rechtstreeks op deze thema’s werkt, draagt ze vanuit de ICT-afdeling wel elke dag bij aan een optimale werkomgeving voor onderzoek en activiteiten daarrond. ‘Uiteindelijk delen we met onze wetenschappers en onderzoekers als ondersteunende dienst hetzelfde doel.’ Naast dat inhoudelijke aspect waardeert Vandecruys het vele sociale contact tijdens haar werk, de afwisseling, de inspraak en de mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen en je loopbaan mee te bepalen. Het maakt van VITO ook voor ICT’ers een boeiende en aangename werkgever. ‘Ze zijn zeer welkom. We hebben momenteel meerdere vacatures openstaan.’

Thema’s zoals duurzaamheid en milieu, die kenmerkend zijn voor VITO, liggen ook jou nauw aan het hart. Toch associëren we die niet meteen met ICT.

‘Ze sluiten wellicht beter aan bij mijn opleiding aan het De Nayerinstituut in Sint-Katelijne-Waver. Ik studeerde er bio-ingenieurswetenschappen, met de optie milieukunde. Daarin ben ik al van jongs af sterk geïnteresseerd. In de middelbare school deed ik bijvoorbeeld een eindwerk over recycleren en composteren. Mijn interesse voor ICT kwam pas later. Toen ik was afgestudeerd als industrieel ingenieur biochemie heb ik nog een postgraduaat informatica gevolgd.

Mede door die ICT-opleiding kwam ik voor mijn eerste job bij Pfizer in Puurs terecht, dat nu natuurlijk vooral bekend is om zijn coronavaccins. Ik ondersteunde er als projectingenieur de productie. Na vijf jaar wilde ik echter iets meer maatschappelijk relevants gaan doen. Zo belandde ik als ICT-coördinator op het OCMW van Mechelen. Daarna ben ik nog tien jaar aan de slag geweest als ICT-consultant. Dat hield veel verplaatsingen in, waarbij ik ook vaak en lang van huis was. Op de duur begon dat te wegen en zocht ik een meer stabiele werkomgeving. Die vond ik bij VITO, en met haar sterke focus op duurzaamheid kon ik weer aanknopen met mijn eigen persoonlijke waarden.’

ICT is een van de ondersteunende afdelingen binnen VITO. Wat houdt dit voor jou precies in?

‘Eigenlijk proberen we onze onderzoekers en wetenschappelijke medewerkers zo goed als mogelijk te ontzorgen. We optimaliseren voortdurend hun werkomgeving en faciliteren hun activiteiten. Zo dragen wij, zij het onrechtstreeks, bij tot de kernactiviteiten van VITO. Met ons team zorgen we ervoor dat digitale omgevingen en platformen goed werken en vlot blijven draaien. Tevens lossen we ICT-gerelateerde problemen op als ze zich stellen. Bij nieuwe digitale vraagstukken gaan we in co-creatie met de collega’s van de betrokken diensten of units op zoek naar een gepaste en gewenste oplossing. Zo waren we ook nauw betrokken bij de keuze en implementatie van het nieuwe CRM-systeem.

Wat ook fijn is om als ICT’er bij VITO te werken, is de afwisseling in technologie. We ondersteunen zowel aangekochte pakketten en we ontwikkelen en programmeren zelf ook nog een heel aantal nieuwe toepassingen. Een voorbeeld daarvan is een track&trace-systeem voor postpakketten met een chemische inhoud, bestemd voor onze labo’s.

Tijdens de coronapandemie en het verplichte thuiswerk stond de ICT-afdeling in de vuurlinie. Hoe ging dat?

‘We hebben toen een paar versnellingen hoger moeten schakelen. Beeld je even in: toen corona uitbrak werkten we nog niet met Teams. Vandaag gebruiken onze medewerkers het dagelijks. Maar uiteindelijk lagen onze acties toen in de lijn van het werk dat we al deden: namelijk het zo goed mogelijk ondersteunen van de digitale werkplek. Daar blijven we sterk op inzetten, ook na de coronaperiode. Zo volgen we continu de ‘digitale fitheid’ op van onze medewerkers, waaruit dan gerichte acties kunnen voortkomen. Maar we doen ook kleinere acties, zoals onze wekelijkse ‘digital snack’ die we via het Channel V-intranet verspreiden. Recent hadden we bijvoorbeeld een kort filmpje dat toonde hoe je in Office 365 de donkere modus kan activeren, om je ogen minder te belasten.’

VITO heeft meerdere vacatures openstaan voor ICT’ers, die sowieso schaars zijn op de arbeidsmarkt. Waarom zouden die, net als jou destijds, voor VITO kiezen?

‘De variatie in het werk hier is een echte meerwaarde. En wat je doet heeft ook impact. Kijk naar de tools die we zelf hebben ontwikkeld: die worden ook effectief continu gebruikt. Behalve impact hebben we ook veel inspraak. Ook dat was toen ik nog consultant was wel anders. VITO zet bovendien sterk in op het mentale welzijn van haar medewerkers. En het geeft ze de kans om zich verder te ontwikkelen en hun loopbaan mee uit te stippelen. Een stabiele werkomgeving helpt daarbij. Daarnaast hecht ik persoonlijk veel belang aan het vele sociale contact dat ik heb in mijn job. En ja, we zijn dus nog op zoek naar enkele nieuwe medewerkers – ICT’ers maar ook datawetenschappers. 

Werken bij VITO

Wil jij mee het verschil maken en bijdragen aan onze visie op technologie voor een betere wereld?

Solliciteer dan voor een van onze jobs.

Contact:
+32 14 33 54 83