Dertig dagen gezonder, lekkerder en ecologischer eten. Dat is de VeggieChallenge, die mensen stimuleert en aanzet om een maand lang een meer plantaardig voedingspatroon uit te proberen. Op initiatief van de eigen medewerkers doet VITO als organisatie voor de derde keer mee aan deze actie.

OnePlanet@VITO meets VeggieChallenge

De VeggieChallenge is ondertussen geen onbekende meer. Al meerdere jaren moedigt dit initiatief van ProVeg (tot voor kort EVA vzw) mensen aan om een maand te proeven van een ander voedingspatroon waarin meer plaats is voor plantaardig voedsel. Goed voor onze gezondheid en planeet, en bovendien ook zeer lekker.  

Dat VITO ondertussen al voor de derde keer deelneemt aan de VeggieChallenge is de verdienste van een reeks geëngageerde medewerkers. In 2021 deed EVA vzw een oproep voor bedrijven om mee te doen met de VeggieChallenge, terwijl daarvoor de focus enkel op individuen lag. Enkele medewerkers stelden dit initiatief daarop voor aan het OnePlanet@VITO-team, waar dit met veel enthousiasme onthaald werd. Deze medewerkers zorgen voor de praktische uitvoering, zoals o.a. een informatieve lunchtalk, een potluck, delen van recepten, vegetarische broodjes tijdens lunch-meetings gedurende de VeggieChallenge, ... 

OnePlanet@VITO is een organisatiebreed project dat kadert in onze kernwaarde ‘duurzaamheid’ en VITO-medewerkers aanmoedigt om zelf een duurzaam initiatief voor te stellen en uit te voeren. Het project bestaat uit hun ideeën en oplossingen. Er is dan ook een grote intrinsieke motivatie bij onze mensen om niet alleen Vlaanderen of de wereld, maar ook hun werkplek te verduurzamen. De VeggieChallenge is zo een van de vele duurzame initiatieven die door medewerkers wordt gerealiseerd. 

Meer dan een challenge

Het doel van de VeggieChallenge is om mensen te inspireren en op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met plantaardige voeding. Het is ook de ideale gelegenheid om in te zetten op bewuster eten: wie maakt ons voedsel, waar komt het vandaan, waar kan je op letten…? Bij VITO vragen we medewerkers daarom niet alleen om deel te nemen aan de VeggieChallenge, maar zorgen we er ook voor dat er de hele maand maart inspirerende en lekkere events en acties op de planning staan. Een greep uit het aanbod: 

  • We starten de VeggieChallenge bij VITO met een foodtruck die ons laat proeven van heerlijke veggie en vegan gerechten. 
  • Medewerkers ontvangen een receptenboekje als inspiratie om in maart lekkere veggie- en vegan-recepten op tafel te toveren. 
  • Tijdens een informatieve webinar gaan we samen dieper in op de milieu-impact van verschillende voedingspatronen. 
  • Tijdens een heuse Veggie Food Tour wandelen we doorheen hartje Antwerpen van hapje naar hapje... 
  • Uitbouwen van een online community om ervaringen en tips uit te wisselen en zo elkaar te motiveren.  

Daarnaast worden in maart enkel vegetarische broodjes aangeboden tijdens lunchvergaderingen en wordt er in de cafetaria extra aandacht besteed aan het standaard vegetarische aanbod.

Contact:
+32 14 33 59 38