De VeggieChallenge van EVA is voor VITO de ideale gelegenheid om het bewustzijn te vergroten over de milieu- en klimaatimpact van vleesconsumptie en tegelijk medewerkers te tonen hoe het plantaardiger kan.

Vandaag, 1 maart, start de VeggieChallenge van EVA: 30 dagen gezonder, lekkerder en duurzamer eten. Voor het eerst kunnen ook bedrijven deelnemen, een kans die we niet konden laten liggen. Het is ondertussen geen geheim meer dat vleesconsumptie een aanzienlijke impact heeft op ons leefmilieu. Als onderzoeksinstelling die zich volledig richt op het versnellen van de transitie naar een duurzame wereld, willen we ook een voorbeeldfunctie op ons nemen door de eigen organisatie verder te verduurzamen. De VeggieChallenge is een van de acties die ons in staat stelt om dat te doen.

veggie challenge logo

Minder vlees, een bespreekbaar onderwerp 

Als onderzoeksinstelling weten we goed welke impact vleesconsumptie heeft op ons leefmilieu. Heel wat VITO-medewerkers zijn dan ook al bewust bezig met meer plantaardig eten. Toch merken we dat het onderwerp ook binnen VITO soms nog moeilijk ligt. Een actie als de VeggieChallenge helpt om onderwerpen als vleesconsumptie, vegetarisme en veganisme bespreekbaar te maken. Door ideeën en ervaringen uit te wisselen hopen we dat medewerkers elkaar motiveren om het, zelfs na de VeggieChallenge, zonder of met minder vlees te doen.  

Daarnaast willen we met onze deelname aan de VeggieChallenge elke medewerker die de stap wil wagen, uitrusten met de nodige kennis en inspiratie om lekker vegetarisch te koken. Uit ervaring weet EVA dat een gebrek aan praktische kennis en een gebrek aan kennis van het aanbod nog een grote drempel is voor veel mensen. Op het programma staan daarom alvast een online kookworkshop en een digitale potluck.  

OnePlanet@VITO 

De VeggieChallenge past in ons streven om een voorbeeldrol op te nemen en een koploper te worden op het vlak van duurzame organisatie. We hebben er binnen VITO zelfs een eigen programma voor: OnePlanet@VITO. De VITO-medewerkers zijn de drijvende kracht achter OnePlanet@VITO. Het project bestaat uit hun ideeën en oplossingen, dat is voor onze deelname aan de VeggieChallenge niet anders. Er is dan ook een grote intrinsieke motivatie bij onze mensen om niet alleen Vlaanderen of de wereld, maar ook hun werkplek en gewoontes te verduurzamen.