Het PESCO-UP-project richt zich op het omzetten van gemengd polyester/katoenafval in hoogwaardige en duurzame materialen voor de volgende gebruikscyclus, in lijn met de verplichte inzameling van textielafval van de EU tegen 2025.

Onder leiding van VTT Technical Research Centre of Finland, een van de toonaangevende onderzoeksorganisaties in Europa, zal het PESCO-UP-project de uitdagingen in de industrie aanpakken door onder andere een digitaal platform voor informatie-uitwisseling te creëren en recyclagenormen vast te stellen. Het project beslaat 48 maanden en heeft als doel de waardeketen voor textielrecyclage te verbeteren en de afhankelijkheid van nieuwe materialen te verminderen.

De holistische aanpak van het PESCO-UP-project omvat innovatieve processen zoals gedigitaliseerde materiaalidentificatie, gegevensuitwisseling en geavanceerde sorteersystemen. Door haalbare methoden voor chemische en mechanische scheiding te ontwikkelen, streeft het project naar een verwerkingsrendement van maximaal 90%.

Het project gaat niet alleen vooruit op technologisch gebied, maar wil ook het voortouw nemen in de transformatie van deze uitdaging tot zakelijke kansen en de vaardigheden van het personeel verbeteren door gerichte bijscholing en boeiend trainingsmateriaal.

Als lid van een consortium van 19 partners betrokken in het project, richt VITO zich op de technologische ontwikkeling voor het upcyclen van het polyesterdeel uit polyester-katoenen textiel naar polyurethaanmaterialen voor textiel. Daarnaast draagt VITO bij aan de technisch-economische beoordeling van de nieuwe PESCO-UP-technologieën om inzicht te krijgen in de economische levensvatbaarheid van de voorgestelde concepten en advies te geven voor verdere onderzoeksactiviteiten richting demonstratie.

Meer informatie over het PESCO-UP-project is te vinden op de website: www.pesco-up.eu

Over PESCO-UP

PESCO-UP is een Horizon Europe-project, gefinancierd door de Europese Unie. Het is gestart op 1 januari 2024 en zal 48 maanden duren. Onder leiding van VTT, het grootste onderzoeks- en technologiebedrijf en onderzoekscentrum voor toegepast onderzoek in Finland, heeft het PESCO-UP-consortium een EU-breed bereik en bestrijkt de volledige levenscyclus van textielrecyclage. De volledige lijst van partners is hier beschikbaar. Dit project heeft financiering ontvangen van het Horizon Europe-onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 101138367.

Contact:
+32 14 33 56 17