Samen met meer dan 130 andere deelnemende bedrijven en organisaties gaf VITO vandaag de aftrap van de Green Deal ‘Circulair Aankopen’.

Meer dan 130 deelnemende bedrijven en organisaties en Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege gaven vandaag de aftrap voor de Green Deal ‘Circulair Aankopen’. Deze Green Deal is een initiatief van Vlaanderen Circulair, VVSG, The Shift en Bond Beter Leefmilieu. Minister Schauvliege maakt nog dit jaar 1,7 miljoen euro extra middelen vrij voor circulaire economie-projecten. Een gedeelte daarvan wordt gereserveerd om de pilootprojecten circulair aankopen financieel te ondersteunen.

Het systeem van de circulaire economie richt zich op een maximale herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en een minimaal waardeverlies. Circulair aankopen is dan ook een nieuwe manier van aankopen voor bedrijven, met oog voor mens, planeet én portemonnee. Het is een proces waarbij je ‘verandering koopt’, bijvoorbeeld door voor herbruikbare materialen te kiezen, door  voor bio-gebaseerde of biodegradeerbare materialen te kiezen, door middelen en producten te poolen of te delen met andere organisaties of door het gebruiksgenot van een product te kopen in plaats van het product zelf.

VITO ondertekende samen met ruim 85 aankopende organisaties (gaande van overheidsbedrijven zoals de OVAM en de VRT, over lokale besturen zoals Stad Kortrijk of Stad Gent, tot bedrijven en financiële instellingen als Ikea, Colruyt, Janssen Pharmaceutica, ING, …) en een 50-tal ondersteunende partijen (onderzoeksinstellingen, federaties, …) en met de minister van Omgeving de Green Deal Circulair Aankopen. 

De ondertekenaars van de Green Deal engageren zich om samen meer dan 150 circulaire aankoopprojecten te realiseren tegen juni 2019. Een mooie hefboom voor de circulaire economie in Vlaanderen.