Khiem Trad, onderzoeker batterijen en energieopslag bij EnergyVille

VITO/EnergyVille ontwikkelt slimme energiesystemen voor een duurzame stedelijke omgeving. Als senior researcher onderzoekt Khiem Trad hoe we duurzame energie efficiënt kunnen opslaan.

Ik geloof in een toekomst met duurzame energie.

Hoe ben je bij VITO terechtgekomen?

“Ik ben afkomstig van Tunesië en heb in Frankrijk Material Science gestudeerd. Na mijn doctoraat aan de universiteit van Bordeaux verhuisde ik naar België. Vlaanderen telt weinig specialisten in mijn domein – materialen voor batterijen en energieopslag – en ik vond makkelijk werk bij het onderzoekscentrum Flanders’ DRIVE. Maar omdat het duurzaamheidsaspect me aanspreekt, wilde ik graag voor VITO werken. Nadat ik reageerde op een vacature, mocht ik mezelf komen voorstellen.”

Wat houdt je functie in?

“Samen met mijn collega’s werk  ik aan onderzoek rond energieopslag. We ontwerpen tests voor lithium-ionbatterijen, vaak in opdracht van bedrijven, en voeren die tests ook zelf uit in ons batterijlab. Daarnaast doe ik onderzoek naar het verouderingsproces van batterijen, zodat we methodes kunnen ontwikkelen die batterijen langer laten meegaan.” “Al onze projecten staan in het teken van duurzaamheid. We gebruiken batterijen onder meer in smart grids om wind- en zonneenergie op te slaan. Dat is nodig omdat de aanvoer van hernieuwbare energie erg grillig kan zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden. We testen ook batterijen voor elektrische voertuigen: auto’s, fietsen … Daarnaast doen we veel onderzoek naar herlaadbare batterijen. Hoe en wanneer laad je ze best op? Onder welke omstandigheden behouden ze maximaal hun energie? Herlaadbare batterijen zijn duurzamer dan de alkalinebatterijen die we na gebruik moeten vervangen door nieuwe.”

Hoe zie je je toekomst bij VITO en EnergyVille?

“Ik zal nog wel een tijdje aan gelijkaardige projecten werken, want er moet nog veel onderzoek gebeuren. We bouwen volop ervaring en expertise op en zoeken partners om nieuwe technologieën op de markt te brengen. Momenteel werk ik met mijn team aan een project rond batterijmanagement: we ontwerpen een toestel waarmee we de werking van batterijen beter kunnen controleren. Hier bij EnergyVille geloven we allemaal in een toekomst met slimme, duurzame energie en elektrische mobiliteit. Daar wil ik actief aan meewerken.”

Contact:
+32 14 33 59 92