Gowri Suryanarayana ontwikkelt slimme algoritmes voor VITO/EnergyVille. Die maken de baan vrij voor een wereld die draait op duurzame energiebronnen.

Je maakt deel uit van de ETE-afdeling bij EnergyVille. Waaraan werk je op dit moment?

Ik ontwikkel modellen en algoritmes voor energieoptimalisatie waarmee we de energievraag en de energieprijzen kunnen voorspellen. De transitie naar een duurzame energievoorziening stelt ons voor heel wat uitdagingen. Hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon zijn niet op elk moment in gelijke mate aanwezig. Als we een goed zicht hebben op de energievraag bij de consument en het aanbod van energie, dan kunnen we de twee op elkaar afstemmen. Zo kunnen we het energieverbruik van burgers en bedrijven inplannen op piekmomenten, wanneer er een hoge energieproductie is. Naast het milieu is dat ook gunstig voor de prijs. De voorspellingen maak ik aan de hand van algoritmes. Ons onderzoeksteam werkt ook veel samen met buitenlandse instituten, bijvoorbeeld viaEuropese projecten.

Hoe ben je bij VITO terechtgekomen?

Na mijn ingenieursstudies en een eerste werkervaring als programmeur in India trok ik naar Bath in het Verenigd Koninkrijk voor een master in de wiskunde. Daarna heb ik mijn kennis verfi jnd met een doctoraat in de toegepaste wiskunde aan de KU Leuven. In de laatste maanden van mijn doctoraat zag ik een vacature bij VITO die op mijn maat gesneden was. Mijn kennis van algoritmes en informatica komt perfect van pas bij EnergyVille. Sinds juni 2016 ben ik hier aan de slag. Het was best uitdagend om me in te werken in de energiesector: een compleet nieuw domein voor mij. Tegelijk geeft het veel voldoening om mijn theoretische expertise concreet toe te passen voor de transitie naar hernieuwbare energie. En dat zonder de link met academisch onderzoek te verliezen.

Hoe ziet jouw toekomst bij VITO eruit?

Ik wil me graag verder verdiepen in de energiesector én werken aan de maatschappelijke uitdagingen van morgen. EnergyVille is daarvoor de geknipte plek. Omdat ook de KU Leuven deel uitmaakt van EnergyVille, kom ik in contact met academici en doctorandi. Dat geeft me veel voldoening. Die contacten wil ik graag verder uitbouwen, en op termijn lijkt het me wel wat om doctoraatsstudenten te begeleiden.

Contact:
+32 14 33 59 11