Sabine Langie bestudeert als postdoctoraal onderzoekster bij VITO en aan de Universiteit Hasselt respiratoire allergie bij kinderen. De voorbije jaren won ze verschillende awards,waaronder twee Young Scientist Awards.

Hoe ben je bij VITO terechtgekomen?

Ik heb gedoctoreerd aan de Universiteit Maastricht en was als postdoctoraal onderzoekster verbonden aan het Institute for Ageing and Health aan de universiteit van Newcastle. Op meetings en congressen kwam ik regelmatig Gudrun Koppen tegen, die onderzoekster is bij VITO. Omdat we op gelijkaardige technieken werken, hebben we samen een projectaanvraag ingediend bij het AXA Research Fund. Zo ben ik in november 2012 bij VITO begonnen. Met de Cefic-LRI Innovative Science Award die ik in 2013 won, kon ik mijn contract met een jaar verlengen. Sinds oktober 2015 werk ik als FWO-VITO-postdoctoraal onderzoekster.

Heb je bij al die instellingen gelijkaardig onderzoek gedaan?

Mijn onderzoek in Maastricht ging over DNA-schade en -herstel. Toen ik in Engeland terechtkwam, wilde ik graag nieuwe technieken leren. Sindsdien specialiseer ik me in de epigenetica. Dat vakgebied bestudeert veranderingen op het genoom, die niet gepaard gaan met veranderingen in de DNA-sequentie. Ze komen tot stand door interactie met de omgeving en kunnen leiden tot ziektes op latere leeftijd. Daarom is het vandaag een populair onderzoeksthema. De focus van mijn onderzoek ligt op respiratoire allergie bij kinderen. Concreet zoek ik epigenetische merkers met het oog op diagnostiek. Maar het zou mooi zijn mochten we de aandoening in de toekomst kunnen voorspellen en dus ook aan preventie kunnen doen. Die epigenetische merkers zoeken we in het speeksel van kinderen: een niet-invasieve methode die erg vernieuwend is. We hebben aangetoond dat de merkers in het speeksel ook betrouwbaar bestudeerd kunnen worden. En uiteraard is het bij jonge kinderen makkelijker om speeksel te verzamelen dan bloed.

Hoe ziet jouw toekomst bij VITO eruit?

Mijn contract loopt nog tot september 2019. Dat is nog even, maar toch bekijk ik al de verschillende mogelijkheden voor nadien. Binnen VITO Health staan er heel wat vernieuwingen op stapel. Ik zou het interessant vinden om daaraan mee te werken. Maar welke rol ik specifiek zou kunnen spelen, is nu nog niet duidelijk. Voorlopig hou ik dus alle opties open.