Hallo, ik ben Bram, 28 jaar en gepassioneerd door IT, het ontwikkelen van online platforms en het continu ontdekken van nieuwe technologieën. Het is niet altijd eenvoudig om uit te leggen wat mijn job als IT systeemontwikkelaar inhoudt in de wereld van remote sensing. Of toch?

Ik groeide op in de jaren '90 en '00 met desktopcomputers, floppydisks en de goede oude Nokia 3210, ik was getuige van het tempo van innovatie. Technologie was overal en evolueerde elk jaar sneller en sneller. Nu, bijna 20 jaar later, ben ik geboeid door het bouwen van applicaties die het leven gemakkelijker maken. Van boeren en zaadveredelaars tot internationale baggerbedrijven, we kunnen echt allemaal voordeel halen uit aardobservatiegegevens.

Van het bouwen van een boomhut tot het bouwen van apps

Tijdens mijn jeugd heb ik de lancering van veel nieuwe technologieën meegemaakt. Ik herinner me nog levendig de discussies over bellen of internetten, spaarzaam omgaan met schijfruimte op floppy’s en de opkomst en ondergang van populaire services zoals MSN Messenger. En nu kunnen we ons geen dag meer voorstellen zonder onze geliefde smartphone met allerlei soorten apps.

Technologie heeft altijd een groot deel uitgemaakt van mijn middelbare schoolstudies, waar ik mijn eerste stappen zette in het programmeren. Geïntrigeerd door het feit dat ik nu apps kon bouwen die het leven gemakkelijker maken, besloot ik om mijn interesses na te streven. Ik studeerde IT aan de universiteit van Hasselt waar ik veel heb geleerd over de bits en bytes van software/hardware design en -implementatie. Door te werken aan complexere projecten, variërend van beeldverwerking tot het oplossen van complexe rekenproblemen, ondervond ik snel de impact van deze oplossingen in real-life issues. Een driejarige Master in Human Computer Interaction heeft het voor mij compleet gemaakt omdat ik heb geleerd complexe problemen te vertalen naar gebruiksvriendelijke en intuïtieve applicaties. Vandaag is dit nog steeds het belangrijkste aspect van elk project in ons bedrijf. Als IT systeemontwikkelaar is het mijn taak om gebruiksvriendelijke webtoepassingen te maken op basis van complexere computersystemen.

Vandaag ben ik gewoon een lucky bastard

Ik ben verantwoordelijk voor de coördinatie van het ontwerp en de implementatie van verschillende voornamelijk webgebaseerde gebruikerstoepassingen. Dit vereist de medewerking van een team van IT-experts, gaande van IT infrastructuurspecialisten tot applicatieontwikkelaars, die elk hun kennis en expertise aan de verschillende projecten leveren.

Wat ik het leukste vind aan mijn job is dat we oplossingen bouwen die een zichtbare impact hebben op het echte leven. Hoe cool is het wel niet om een toepassing te bouwen waarmee boeren informatie over hun gewassen kunnen krijgen op basis van satellietbeelden? Of heb je het ooit voor mogelijk gehouden dat ziekten op een akker te detecteren zijn door een enkele dronevlucht uit te voeren? Of wat te denken over het checken van de waterkwaliteit vanuit de lucht tijdens baggerwerkzaamheden ter bescherming van waardevolle ecosystemen? – Ik ben nog steeds verbaasd over de informatie die we kunnen halen uit een enkel beeld.

Wat ook leuk is aan mijn job of meer bepaald de diensten die ons team aanbiedt, is dat we oplossingen ontwikkelen om onze milieu- en sociale uitdagingen beter in kaart te brengen. Via een intuïtieve app die door verschillende soorten gebruikers gebruikt kan worden, helpen we van onze planeet een betere plek te maken. Deel uitmaken van dit team, nauw mogen samenwerken in cross-disciplinaire teams en de impact van de oplossing zien, is hetgeen mij drijft in mijn dagelijkse job.

Lokale landbouwers of internationale beleidsmakers bijstaan

Gezien de impact van onze oplossingen een meer globale schaal bereikt, worden de meeste van onze projecten uitgevoerd in een internationale context. Door samen te werken met andere gespecialiseerde teams kan een interactieve uitwisseling van kennis en expertise worden gerealiseerd in het bouwen van IT-oplossingen in de wereld van remote sensing en aardobservatie.

Werken in remote sensing betekent ook dat we veelal worden geconfronteerd met problemen waar geen pasklaar antwoord op kan worden gegeven. Dit brengt vaak een aantal uitdagingen met zich mee maar het geeft ons ook de kans om onze eigen oplossing te ontwerpen met behulp van de nieuwste technologieën. Op de hoogte blijven van de nieuwste trends is dan ook cruciaal in onze job. Als onderzoeksorganisatie hebben we de verantwoordelijkheid om nieuwe technologieën te ontdekken en aan te leren, om innovatie binnen het team en de apps die we bouwen te stimuleren. We verbeteren dus voortdurend onze ontwikkelvaardigheden en creëren ondertussen ook waardevollere oplossingen. Als dat geen leuke gedachte is wanneer je aan het eind van de dag het kantoor verlaat!

Deel je mijn passie? Versterk ons team!

Genoeg over mij en mijn passie voor mijn job in de wondere wereld van remote sensing. De hoeveelheid gegevens die verwerkt moet worden om deze informatie te krijgen zal alleen maar groter en complexer worden, waardoor er meer behoefte is aan het bouwen van IT-systemen om begrijpelijke informatie aan onze gebruikers wereldwijd te kunnen bieden.

Creëer je ook graag gebruiksvriendelijke applicaties ter ondersteuning van services en gebruikers wereldwijd? Zin om ons team te vervoegen? We zijn op zoek naar bekwame en enthousiaste IT-ontwikkelaars die graag producten en diensten voor remote sensing willen ontwikkelen.

Ontdek meer over de openstaande vacature en sluit je aan bij onze wereld waar de sky is not the limit.