Eind januari 2016 verdedigt chemicus Jasper Lefevere zijn doctoraatsonderzoek, enkele maanden later hoopt hij te schitteren op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Voor VITO Vision vond de 27-jarige judoka een gaatje in zijn drukbezette agenda.

Waar gaat je doctoraatsonderzoek bij VITO over?

De afgelopen vier jaar heb ik onderzoek verricht naar geschikt dragermateriaal voor heterogene katalysatoren, en naar hoe 3D-printing de architectuur van poreuze materialen kan verbeteren. Het resultaat heb ik dan economisch geëvalueerd. Via een FWO-beurs ben ik verbonden aan het departement Chemie van de Universiteit Antwerpen (UA), maar mijn onderzoek heb ik bijna volledig bij VITO in Mol uitgevoerd. Logisch ook. Voor mijn onderzoeksveld kan ik bij VITO terugvallen op heel wat expertise en krijg ik de kans om mee te werken aan innovatieve toepassingen. Zo dienden we als onderzoeksgroep eind september 2015 een patentaanvraag in voor een nieuwe vormgevingstechniek. Het is nog te vroeg om daarover inhoudelijk in detail te gaan, maar het is wel iets waar ik erg trots op ben.

Hoe ervaar je de combinatie tussen doctoraatsonderzoek en topsport?

Die combinatie is verrijkend, maar niet vanzelfsprekend. Ik leefde de voorbije jaren voortdurend naar en mét mijn agenda. Sinds de kwalifi catiecampagne voor de Olympische Spelen in juni 2014 van start ging, is het op sportief vlak razend druk geweest: buitenlandse trainingskampen afgewisseld met wedstrijden, wekelijkse trainingssessies met de judofederatie in Nazareth, Antwerpen, Leuven en mijn thuisclub in Moorsele … Gelukkig heb ik aan de UA een begripvolle promotor en laat dit soort doctoraatsonderzoek een flexibel werkschema toe. Zo heb ik het merendeel van mijn labo-onderzoek tijdens mijn eerste twee doctoraatsjaren uitgevoerd. Het voorbije anderhalf jaar richtte ik mij vooral op het schrijven van de teksten. Dat kan ik gerust vanuit het buitenland doen.

Hoe ziet je agenda voor de komende maanden eruit?

Eind januari verdedig ik mijn doctoraatsonderzoek. Dat is het eerste doel. Het tweede doel is de kwalifi catie voor Rio de Janeiro. Vier jaar geleden was ik er net niet bij in Londen, nu wil ik er alles aan doen om er te geraken. Momenteel sta ik 35ste in de olympische ranking en ben ik op het nippertje gekwalificeerd. Ik wil die plaats koste wat het kost consolideren door op internationale toernooien punten te blijven sprokkelen. Vanaf februari focus ik volledig op het judo, probeer ik in Rio zo goed mogelijk te scoren en hoop ik via Sport Vlaanderen (het voormalige BLOSO, red.) een profcontract te veroveren. Ongeacht de uitkomst blijf ik actief als judoka en val ik graag terug op mijn ervaring als wetenschappelijk onderzoeker en mijn graad van doctor.

Contact:
+32 14 33 57 03