We willen allemaal wonen in een gezonde buurt. Maar hoe weet je hoe gezond een buurt is? Of hoe maak je een buurt gezonder? Het antwoord? Met de walkability-analysetool voor gezonde buurten of kortweg de walkabilityscore-tool. Want die helpt ruimtelijke planners en gezondheidsambtenaren om de gezondheidsbepalende aspecten van een buurt beter te begrijpen.

In opdracht van het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde VITO de online Walkabilityscore-tool. Het betreft een online GIS-toepassing waarin de Vlaming informatie krijgt met betrekking tot de walkability score in zijn buurt. De walkabilityscore is een internationaal concept dat aangeeft hoe wandelvriendelijk een bepaalde omgeving is. Hoe hoger de score in een buurt, hoe meer er zal bewogen worden in die buurt. Dit concept werd eerder al voor Vlaanderen in kaart gebracht door de Universiteit Gent (vakgroep Geografie). VITO breidde deze analyse uit door naast Vlaanderen ook Brussel in kaart te brengen. Daarnaast werd een online tool ontwikkeld met als doel lokale besturen, ruimtelijk planners maar ook geïnteresseerde burgers inzicht te geven in de walkabilityscore van hun buurt en hoe deze zich verhoudt ten opzichte van andere locaties.

Uniek instrument

De walkabilityscore-tool is een zeer nuttig en uniek instrument. Het brengt de walkabilityscore voor elke hectare in Vlaanderen en Brussel in kaart. En dat is belangrijke informatie. Want inwoners van buurten met een hoge walkabilityscore bewegen meer. Bovendien hebben volwassenen in deze buurten betere bloeddrukwaarden en een gezonder gewicht. Daarnaast is er een sterkere lokale economie mogelijk en zijn er minder kosten voor openbaar vervoer. De walkabilityscore bundelt drie aspecten: de functiemix, de woondichtheid en de stratenconnectiviteit. De functiemix kijkt of en hoe de functies en voorzieningen in de buurt gecombineerd zijn, en of er een goede mix is tussen kantoren, ontspanningsmogelijkheden, scholen en winkels. De woondichtheid focust op het aantal inwoners per oppervlakte. En de stratenconnectiviteit geeft aan of je gemakkelijk met de fiets of te voet van punt A naar B kunt gaan en of de straten goed verbonden zijn met elkaar.