In Vlaanderen leven we in de illusie dat er een overvloed aan water is. Niets is minder waar. Vlaanderen behoort tot de regio's in Europa met de grootste waterschaarste. Die vormt een ernstige bedreiging voor onze economie. Bedrijven zitten met veel vragen: wat betekent dit concreet voor mijn bedrijf en hoe pak ik dit best aan? Om bedrijven te helpen de juiste maatregelen te selecteren, lanceert VITO de Waterbarometer-tool.

De Waterbarometer verschaft bedrijven inzicht in hun watermanagement en stelt gerichte optimaliseringsacties voor. Een uitgebreide waterbalans met alle waterstromen en gerelateerde kosten wordt visueel gepresenteerd en de risico’s van de waterbronnen worden in kaart gebracht. 

Tegelijk krijgen de bedrijven een omgevingsanalyse met nabijgelegen alternatieve, duurzame waterbronnen. Voor deze waterbronnen worden ook geschikte zuiveringstechnieken gepresenteerd.

Deze tool is ontworpen binnen het project Smart WaterUse, met financiële steun van VLAIO, gecoördineerd door Flanders’ Food. De Waterbarometer-tool is één van de projectrealisaties die helpt om de waterrisico’s van bedrijven uit de sectoren van voeding, aquacultuur, textiel en toerisme te reduceren.

De Waterbarometer is gratis

De tool is gratis beschikbaar via www.waterbarometer.be.

Na het aanvragen en bevestigen van login en wachtwoord kan je als bedrijf aan de slag met de verschillende modules. Gratis online opleidingssessies helpen je op weg. Voor verdere begeleiding kan je ook steeds terecht bij de projectcoördinator Flanders’ Food.

Contact:
+32 14 33 69 10