Directeur Duurzame Waardeketen bij de groep Umicore, voormalig projectleider Milieutechnologie bij VITO

Wat was destijds je functie bij VITO en welke job oefen je nu uit?

Ik heb van 1998 tot 2000 bij VITO gewerkt als projectleider Milieutechnologie. Er waren drie hoofdactiviteiten waarop ik me toelegde: onderzoeksprojecten, adviesverlening aan de industrie en ook adviesverlening aan de overheid. In 2000 besefte ik echter dat ik meer focus nodig had om maximaal te kunnen renderen en nam ik de beslissing om in een puur industriële context te gaan werken. Vandaar de keuze om in R&D bij Umicore aan de slag te gaan. Dit heb ik 4 jaar gedaan, waarna ik ben doorgegroeid naar de business voor een tiental jaar. Vandaag ben ik verantwoordelijk directeur Duurzame Waardeketen in de Umicore-groep en zet ik de richtlijnen uit voor de wereldwijde Umicore-groep. Ik heb de focus die ik zocht dus effectief gevonden in een industriële context.

Hoe heeft je functie bij VITO je verdere carrière beïnvloed? 

Ik heb bij VITO vele inzichten gekregen op verschillende vlakken. Gezien mijn brede interesse kon ik me volledig uitleven bij VITO. Inhoudelijk was het een fantastische job. Maar ik wilde niet louter ‘voor’ de industrie werken, maar ‘in’ de industrie. Ik wilde deel uitmaken van de transformatie die ergens aan de gang was, eerder dan alleen maar advies te verlenen over hoe dat best kon gebeuren. Dat is iets wat ik ben gaan beseffen tijdens mijn tijd bij VITO  door de contacten met de industrie en de projecten die ik bij VITO heb kunnen uitvoeren.

Welke zijn je beste herinneringen aan VITO?

Het eerste wat mij te binnen schiet is het carpoolen naar Mol. Ik heb daar fijne herinneringen aan en heb er zelfs een aantal vrienden aan overgehouden. Maar ik denk vooral ook aan de (vorm van) vrijheid die ik bij VITO kreeg, de kansen om te experimenteren in een intellectueel uitdagende omgeving en het samenwerken met heel boeiende collega’s.

Contact:
+32 14 33 55 47