Jullie zijn de generatie die bezorgd is voor onze planeet. Jullie hebben aandacht voor klimaatverandering, duurzaamheid, ecologie. We krijgen ontzettend veel informatie binnen en als we iets niet weten dan kunnen we het gaan opzoeken via mister google. Al die gegevens krijgen we zelfs op onze smartphone maar hoe komt het www aan al die informatie?

Lesmateriaal

Al die informatie kan er maar op één manier komen: via aardobservatie, ook wel remote sensing genoemd.

Maar wat komt er bij kijken om tot al die info te komen? Wat gebeurt er allemaal vooraleer jij, de hulpdiensten, de wetenschappers of de overheid gewoon klikken en de informatie op hun scherm krijgen? Dat zie je in deze film. VITO-experts Kristof Van Tricht en Carolien Toté leggen het uit in dit filmpje. 

Ontdek VITOpolis, onze nieuwe interactieve pop-up!

Hoe ziet een duurzame toekomst eruit? Waarom is duurzaamheid zo dringend en belangrijk en hoe kan technologie hierbij helpen? Wat doet VITO hiervoor? Dat en veel meer ontdek je allemaal in VITOpolis: de nieuwe interactieve pop-up van VITO.

Via leuke interactieve modules maak je kennis met duurzame oplossingen op vlak van economie, wonen, afval en zelfs mode. Alleen, met je gezin, je vrienden of je klas. Bezoek VITOpolis van 16 maart tot 12 mei 2024 in Hasselt!

Ontdek VITOpolis

Websites, artikels, blogs

Wat we allemaal met aardobservatie kunnen doen                                                            

Niets spreekt zo tot onze verbeelding als beelden van onze aarde vanuit de ruimte. Maar achter die beelden zit een heel verhaal dat veel verder gaat dan alleen maar observeren. VITO onderzoekt al jaren de aarde vanuit de ruimte. Via onderstaande link vind je niet alleen meer uitleg, maar ook een lijst van projecten waarbij remote sensing – of aardobservatie – haar nut duidelijk maakt.
 

 

Copernicus & de blik op de aarde

Hoe meer we weten over het milieu, hoe beter we onze planeet en het veranderende klimaat kunnen begrijpen. Copernicus is een van de belangrijkste Europese programma’s om onze aarde te monitoren. De gegevens die satellieten, grondstations, lucht- en maritieme sensoren verzamelen worden verwerkt tot informatie over het aardoppervlak, de evolutie van de vegetatie, hoe het zit met ons water… en zelfs ook over windsnelheden en de hoogte van de golven op zee.

Remote Sensing helpt oogsten groter, beter en gezonder te maken

Dacht je bij remote sensing en aardobservatie alleen maar aan verre satellieten? Dan vergeet je de grote waarde die aardobservatie kan hebben voor kleine projecten. Watch it Grow is een voorbeeld van het innovatief en doeltreffend gebruik van lokale aardobservatie als hulpmiddel voor boer en tuinder.

De geschiedenis van remote sensing

Aardobservatie is een heel nieuwe wetenschap. De basis ervan is amper 100 jaar oud. Toen gebruikte men voor het eerst vliegtuigen om de troepenverplaatsingen tijdens de eerste wereldoorlog op te volgen. Nu, een eeuw later, gebruiken we satellieten om ons klimaat en de klimaatveranderingen in kaart te brengen.

 

Filmpjes

Astronaut Frank Dewinne vertelt wat Remote Sensing voor ons kan betekenen

Frank Dewinne, onze astronaut, weet veel over de ruimte. Hij maakt niet alleen duidelijk wat satellietbeelden betekenen voor de wetenschap, maar ook waarom remote sensing zo belangrijk is voor onze duurzame, circulaire economie.

Aardobservatie als middel voor waterbeheer 

De gegevens – data – die door remote sensing worden verzameld, kunnen voor heel wat doelen ingezet worden. Zo zijn ze essentieel als we op een goede en duurzame manier met water willen omgaan. Via aardobservatie zouden we kunnen zien hoe slib zich afzet op de kust en wanneer we dringend rivieren zouden moeten baggeren om de scheepvaartroutes te vrijwaren. We kunnen ook zien hoe de algengroei verloopt en hoe koraalriffen door de tijd (en de mens) worden aangetast.

Klimrek: een klimaattraject voor landbouwers…

Ook landbouwers willen ecologisch werken. Maar dat moet economisch haalbaar zijn. Daarom zijn er nu projecten die de landbouwers helpen. Klimrek is een voorbeeld van een project dat veehouders en aardappeltelers helpt om goede klimaatmaatregelen te nemen die de praktische werking van het bedrijf niet in de weg staan.

Podcasts

Een toekomst, bepaald door remote sensing

Hoe zou het zijn als alle data die via remote sensing worden verzameld voor iedereen beschikbaar zouden zijn, gratis en zonder limieten? Dr. Alastair Graham houdt zich al 20 jaar bezig met remote sensing en mag een expert in zijn domein genoemd worden. Hij neemt ons mee naar een toekomst, vol remote sensing.

krantenknipsels

Nog honger naar informatie?

Dan hebben we hier nog meer info voor je!