Aardwarmte of geothermie is de natuurlijke warmte onder het aardoppervlak. Die komt van de gloeiend hete kern van onze planeet, de wrijving tussen gesteentes en het verval van radioactieve elementen in de aardkorst. Geothermie is dus al miljoenen jaren aanwezig en blijft ook in de toekomst permanent beschikbaar.

Lesmateriaal

In de video hieronder ontdek je de mogelijkheden van aardwarmte als hernieuwbare energiebron. Wil je graag wat interactiever aan de slag? Bezoek dan met jouw klas de diepe-geothermiecentrale van VITO.

Meer info over je bezoek aan de centrale

Ontdek VITOpolis, onze nieuwe interactieve pop-up!

Hoe ziet een duurzame toekomst eruit? Waarom is duurzaamheid zo dringend en belangrijk en hoe kan technologie hierbij helpen? Wat doet VITO hiervoor? Dat en veel meer ontdek je allemaal in VITOpolis: de nieuwe interactieve pop-up van VITO.

Via leuke interactieve modules maak je kennis met duurzame oplossingen op vlak van economie, wonen, afval en zelfs mode. Alleen, met je gezin, je vrienden of je klas. Bezoek VITOpolis van 16 maart tot 12 mei 2024 in Hasselt!

Ontdek VITOpolis

Artikels/blogs over aardwarmte

Energietransitie

Ons energiesysteem staat voor grote uitdagingen. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moeten we de broeikasgasuitstoot drastisch terugdringen. Dit betekent dat het totale energieverbruik de komende jaren sterk moet dalen en de resterende energieconsumptie maximaal moet worden ingevuld door hernieuwbare energiebronnen. Tegelijkertijd moet de energievoorziening op alle ogenblikken gegarandeerd blijven en moet de totale kost voor de gezinnen en de bedrijven zo beperkt mogelijk worden gehouden.

energietransitie

 

Duurzame energie van eigen bodem

Het begrip aardwarmte is zo oud als de mensheid zelf. Deze duurzame energiebron is deel van een hernieuwbare energiemix, naast wind- en zonne-energie.

Hernieuwbare energie

Balmatt-centrale                         

VITO heeft op de Balmatt-site in Mol een geothermiecentrale gebouwd, met 3 boorputten. Vanaf 2021 zal de centrale integraal deel uitmaken van een testprogramma om geïnduceerde seismiciteit te onderzoeken, met het oog op een volkomen veilige aardwarmtewinning in de toekomst.

Geothermiecentrale Mol

Groen licht voor aardwarmteproject bij Janssen Pharmaceutica in Beerse 

Bij Janssen staat innovatie centraal. Dit vertaalt zich niet alleen in wat we doen, maar ook in hoe we dat doen. We zoeken permanent naar nieuwe manieren om onze impact op het milieu zo beperkt mogelijk te houden.

Aardwarmte Vlaanderen

Filmpjes

Geothermie is een alternatieve, duurzame en veilige manier om warmte te produceren. In deze (Nederlandse) reeks van drie afleveringen wordt het hele systeem van (diepe) geothermie van naaldje tot draadje uitgelegd. De delen volgen elkaar automatisch op.

Doet aardwarmte bij jou geen lichtje branden? 

Windenergie die geleverd wordt met windmolens, zonne-energie die we krijgen door onze zonnepanelen… We kennen zelf al heel wat bronnen van alternatieve energie. Aardwarmte is net zo oud als de aarde, maar voor ons is het een ‘nieuwe’ bron van energie.

Aardwarmte heeft erg veel voordelen voor iedereen; mens en milieu.

Aardwarmte in Vlaanderen?

PODCAST

Op zoek naar de kansen voor aardwarmte in Nederland

KRANTENKNIPSELS