Persconferentie over de resultaten van de studie "Safe use of Treated Sewage Water", uitgevoerd door VITO Middle East en het Ministerie van Gemeente in Qatar.

Als onderdeel van de doorlopende inspanningen van de staat Qatar om zijn voedselveiligheid en -zekerheid te verhogen, heeft de afdeling Landbouwonderzoek van het Ministerie van Gemeente vandaag de conclusies gepresenteerd van het project "Veilig gebruik van behandeld afvalwater voor de irrigatie van voedergewassen en het effect ervan op vlees- en zuivelproducten in de staat Qatar".

De persconferentie werd geopend met de inleidende woorden van de heer Hamad S. Al-Shamari, directeur van de afdeling Landbouwonderzoek, de heer William Asselborn, ambassadeur van het Koninkrijk België, en de heer Arnoud Lust, CEO van VITO Middle East.

Het project, dat is uitgevoerd door VITO Middle East LLC is een belangrijke mijlpaal om het gebruik van behandeld afvalwater voor irrigatiedoeleinden in de staat Qatar uit te breiden - een vitale hulpbron gezien het droge klimaat van het land en de daarmee samenhangende waterschaarste.

De heer Hamad S. Al-Shamari, directeur van de afdeling Landbouwonderzoek: "We zijn er trots op dat we dit strategische project voor de staat Qatar hebben uitgevoerd. De resultaten ondersteunen onze strategie om het gebruik van behandeld afvalwater voor voederirrigatie uit te breiden, waardoor de voedselzekerheid van ons land zal toenemen."

Het project werd ondertekend in augustus 2019 en is met succes afgerond ondanks alle uitdagingen die zich tijdens de uitvoering voordeden, met name de uitbraak van COVID-19 en alle bijbehorende gezondheids- en veiligheidsmaatregelen die werden uitgevoerd. De solide samenwerking tussen de afdeling Landbouwonderzoek en VITO is fundamenteel geweest, volgens VITO Middle East CEO, Arnoud Lust: "Dit is een zeer toekomstgericht initiatief van het ministerie om de gezondheid van de Qatarese bevolking en het milieu te beschermen en tegelijkertijd het gebruik van behandeld afvalwater te maximaliseren, om andere waterbronnen te behouden".

De studie toont duidelijk aan dat het gebruik van behandeld afvalwater volkomen veilig is voor irrigatiedoeleinden, aangezien alle gemeten parameters binnen veilige grenzen liggen.

De conclusies van dit unieke project zullen niet alleen worden gedeeld met de relevante belanghebbenden in het land, maar ook met de relevante autoriteiten van de GCC-landen, waardoor Qatar een regionale koploper wordt op het gebied van hergebruik van afvalwater.

Meer weten?

Neem contact op met Alejandro Bru García, CEO VITO Middle East LLC.