COP28: een dialoog op wereldschaal

VITO zal deelnemen aan COP28 – de 28ste jaarlijkse VN-klimaatconferentie – die plaatsvindt in Dubai van 30 november tot 12 december 2023. Dit cruciale evenement zal zich richten op de gezamenlijke inspanningen om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 1,5°C – zoals vastgelegd in de Overeenkomst van Parijs van 2015. Belangrijke onderwerpen die op tafel liggen zijn de overgang naar schone energie, financiële steun voor klimaatacties, en het bevorderen van inclusiviteit.  

Internationale klimaatdiensten van VITO

Binnen deze wereldwijde dialoog zal VITO zich vooral focussen op partnerschappen met landen en internationale organisaties, met het oog op samenwerking rond internationale klimaatdiensten. Deze diensten zijn ontworpen om besluitvorming op basis van klimaatinformatie te ondersteunen, voor zowel het berperken van als het aanpassen aan de klimaatverandering. Het portfolio ‘internationale klimaatdiensten’ van VITO omvat drie belangrijke klimaatdomeinen:

1. Klimaatadaptatie (ondersteuning voor klimaatbestendigheid) 

  • Op maat gemaakte oplossingen die de weerbaarheid tegen klimaatuitdagingen vergroten.  
  • Deskundige begeleiding bij best practices, technologiebeoordelingen en oplossingsontwikkeling.  

2. Klimaatmitigatie (ondersteuning voor klimaatbeleid- en strategie) 

  • Strategische ondersteuning bij het ontwikkelen en implementeren van effectief klimaatbeleid.  
  • Economische analyse en begeleiding om strategieën af te stemmen op wereldwijde klimaatdoelstellingen.  

3. Monitoring (remote sensing voor klimaatgegevens) 

  • Remote sensing-technologieën voor nauwkeurige en realtime monitoring van klimaatgegevens.  
  • Proactieve tools voor geïnformeerde besluitvorming bij klimaatgerelateerde inspanningen.  

Dankzij onze internationale klimaatdiensten versnelt VITO de overgang naar een duurzame wereld. Het gaat hierbij om de economische en maatschappelijke ondersteuning van Vlaanderen via interdiscplinair klimaatgerelateerd onderzoek en de actieve betrokkenheid van Vlaamse bedrijven in internationale technische bijstandsprojecten. Onze toewijding sluit zo aan bij Europa’s totaalaanpak voor onderzoek en innovatie, waarbij de nadruk ligt op samenwerking voor innovatieve oplossingen in lijn met globale duurzaamheidsdoelstellingen. 

Voor een uitgebreid overzicht van onze internationale klimaatdiensten verwijzen we je graag door naar de aanverwante pagina op onze website.  

VITO’s COP28 programma

Benieuwd naar onze activiteiten op COP28? Bekijk het gedetailleerde programma hieronder voor een inzicht in de verschillende evenementen, discussies en interactieve sessies waaraan VITO zal deelnemen.

We kijken ernaar uit met jou in contact te komen!

Blijf ons volgen!

Nu COP28 officieel van start gaat, houden we je graag up-to-date van onze deelname aan deze wereldwijde dialoog. Volg ons op LinkedIn en X en blijf op de hoogte van de laatste updates en inzichten.  

Wil je meer te weten komen over de context van COP28, dan kan je terecht op de officiële COP28-website voor meer details en tijdschema’s.