VITO ondersteunt jonge cleantech-ondernemers of start-ups met een sterk project of idee dat inzet op duurzaamheid via VITO4STARTERS. Met deze interactieve pitchwedstrijd, waarvan de finale plaatsvindt tijdens de Love Tomorrow Conference op 25 juli 2024, brengen we VITO’s netwerk en de technische expertise binnen handbereik van inspirerende ondernemers en start-ups.

De wedstrijd koppelt de ambities van start-ups aan VITO-technologie en -expertise in verschillende cleantechdomeinen, waaronder gezondheid, energie, materialen, chemie en aardobservatie.

De registratieperiode voor deze editie is afgelopen.

+32 14 33 51 75

Over VITO4Starters

Met de VITO4STARTERS-wedstrijd ondersteunt VITO jonge bedrijven die bijdragen tot meer duurzaamheid met technische kennis, een proof-of-concept en/of toegang tot infrastructuur. Op deze manier versterkt VITO de start-upcommunity en het Vlaams economisch weefsel.  

VITO draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en is erg actief in de start-upcommunity via haar eigen spin-offs. Met VITO4STARTERS wil VITO bestaande start-ups een duwtje in de rug geven.

VITO denkt op lange termijn en ook na de wedstrijd zijn er verschillende mogelijkheden tot samenwerken. VITO bezit tal van innovatieve technologieën met een aanzienlijk potentieel en beheert ook een eigen investeringsfonds.

Wie kan deelnemen?

Alle Europese starters met een project of concept dat inzet op duurzaamheid kunnen zich inschrijven voor VITO4STARTERS. Heb je een idee om materialen of processen meer circulair te maken? Heb je een proces ontwikkeld dat de CO2-uitstoot verlaagt of minder water verbruikt? Of heb je een intelligent of efficiënt energiesysteem bedacht? Bied jij digitale toepassingen aan in de bouwsector? Dan is VITO4STARTERS het ideale programma om deze ideeën te laten groeien. De deelnamecriteria voor de startups zijn:

 • Bedrijf gericht op duurzaamheid
 • Opgericht tegen de start van de steunperiode en maximum 5 jaar oud
 • Behoefte aan technologische ondersteuning of toegang tot infrastructuur
 • KMO volgens de EU-definitie

De selectiecriteria

We selecteren de beste projecten of ideeën op basis van deze criteria:  

 • Innovatie en technologie: de link tussen de start-up en VITO-expertise 
 • Bedrijfsmodel en strategie: de sterkte van het businessplan of idee
 • Team en uitvoering: Samenstelling, achtergrond en expertise van het team
 • Duurzaamheid en impact: aansluiting bij de missie van VITO om samen de transitie naar een duurzame wereld te versnellen!
 • Pitchvaardigheden: helderheid, betrokkenheid en presentatievaardigheden

Hoe verloopt de selectie?

Tijdens de eerste ronde worden de start-ups geselecteerd op basis van hun ingezonden pitch (i.e., video en deck) en eventueel bijkomende online intakegesprekken. In de tweede ronde pitchen tien finalisten op de Love Tomorrow Conference in Boom op 25 juli 2024.

De deadline om je in te schrijven is 19 mei 2024, de tien finalisten worden bekendgemaakt op 26 juni 2024.

Waar maak je kans op?

De winnaar krijgt VITO-ondersteuning ter waarde van 50.000 euro bestaande uit een van de volgende elementen of een combinatie ervan:

 • Technologisch advies
 • Een proof-of-concept
 • Toegang tot infrastructuur (labo’s, pilootopstellingen …)

Ze krijgen ook:

 • Toegang tot het VITO-netwerk
 • Zichtbaarheid en promotie op de VITO-kanalen

De tweede plaats is goed voor ondersteuning ter waarde van 30.000 euro, de derde krijgt ondersteuning ter waarde van 20.000 euro.

UZE wint VITO4STARTERS 2023!

Op de Love Tomorrow Conference koos de jury UZE als winnaar van VITO4STARTERS 2023! UZE biedt charging-as-a-service aan. Dankzij hun oplossing hoeven bestuurders van elektrische auto's geen tijd te verspillen aan het zoeken naar een oplaadplek.

De mobiele batterij van UZE komt naar waar je ook geparkeerd staat en laadt je auto op, tot 200 km in 40 minuten.

Dieter Schotte van UZE met Bart Swaelens en Nils Wuytens (VITO)
Dieter Schotte van UZE met Bart Swaelens en Nils Wuytens (VITO)

MyGrid wint VITO4STARTERS 2022!

Na een spannende pitchwedstrijd op Love Tomorrow, koos onze jury MyGrid als winnaar van VITO4STARTERS 2022. MyGrid biedt een unieke plug-and-play thuisbatterij en draagbaar batterijpak in één aantrekkelijk apparaat dat in elk standaard stopcontact kan worden gestoken.

Volgens de jury van VITO4STARTERS kon MyGrid van alle finalisten het meest complete verhaal vertellen. ‘Er is een prototype ontwikkeld, een mooi team samengesteld, een road-to-market uitgestippeld én er is ook al aandacht besteed aan de look-and-feel van hun product’, aldus het juryrapport.

Dat vroeg om een woordje uitleg. We bespraken de verdere ambities van MyGrid met met oprichters Jan Wellens en Kristof Geerts, respectievelijk CEO en CTO.