1/6/2021-31/5/2025
EU H2020 funding

Algae4IBD is een door de EU gefinancierd onderzoeksinitiatief. Over een periode van vier jaar zullen we ondergewaardeerde en onontdekte algen bestuderen en gaan we op zoek naar verbindingen met pijnstillende, ontstekingsremmende, prebiotische of antibiotische effecten.

In onze oceanen, rivieren en meren ligt een zo goed als onaangeboord potentieel om onze gezondheid te verbeteren.

Cyanobacteriën, micro- en macroalgen produceren een oneindig aantal moleculen, waarvan er heel wat gunstige eigenschappen voor de gezondheid hebben. Ze kunnen pijn verlichten, ontstekingen tegengaan of ons microbioom stimuleren. De meeste algen zijn echter nog niet bestudeerd, en hun gezondheidspotentieel blijft dus onbenut.

Ons doel

Functionele voeding en medicijnen tegen pijn, ontstekingen en IBD (Inflammatory Bowel Disease, een chronische darmontsteking) ontwikkelen.

Pijn, ontsteking en een onevenwichtig darm-microbioom zijn allemaal kenmerken van IBD. De gecombineerde kracht van algen kan helpen het welzijn van IBD-patiënten te verbeteren.

IBD is een complexe ziekte waarvan de incidentie gestaag toeneemt. Patiënten hebben therapieën op maat nodig, die vaak duur zijn. Bovendien reageert niet iedereen op de beschikbare behandelingen, waardoor voor sommigen maar één optie overblijft: operatieve verwijdering van delen van hun darm. Daarom bestaat er een grote behoefte aan nieuwe geneesmiddelen.

Onze focus ligt op het bieden van oraal beschikbare en kosteneffectieve oplossingen voor IBD-patiënten - kinderen en volwassenen - met behulp van algenverbindingen.