Duurzame elektriciteit als energiebron voor productieprocessen is de toekomst. Dit gebeurt door het gedeeltelijk opslaan van de opgewekte elektriciteit en gebruik te maken van een batterijmanagementsysteem. Maar hoe implementeer je dit nu in het productieproces van jouw bedrijf?

In het volgende filmpje komen vier bedrijven aan het woord over hun slimme keuze voor duurzame elektriciteit en batterijmanagementsystemen:

  • The Kobi: all season tuinrobot met lithium-ion-accu
  • Optimus Yachtbuilders: zero emisson catamaran
  • nLab: hoe individuele cellen van een batterij optimaal aansturen om een maximale capaciteit te verkrijgen?
  • Atlas Copco: mobiele LED-lichtmast die werkt op batterijen in plaats van dieselgenerator

Jeroen Büscher van VITO/EnergyVille neemt de huidige en toekomstige trends onder de loep en Johan Vangrunderbeek, Business Developer KMO licht de samenwerkingsmogelijkheden met VITO en het huidige aanbod van subsidies toe. Download hun presentaties hier beneden.

Bij VITO/EnergyVille konden we uitgebreid testen in de klimaatkamer: hoe gedraagt de batterij zich? De verliezen bleken veel kleiner dan eerst gedacht.

Steven Waelbers
Zaakvoerder The Kobi Company

Om te bekijken hoever we zouden geraken zonder stinkende dieselmotor stapten we naar VITO/EnergyVille. Wat bleek: heel ver. EnergyVille werkte verschillende scenario's uit en berekende de grootte van de batterijen, de zonneopbrengst die we - waar ook ter wereld - kunnen realiseren. Het resultaat: we bouwen enkel nog zero-emission  jachten.

Christophe Schepens
Zaakvoerder Optimus Yacht Builders