VITO start de ontwikkeling van een innovatieve interactieve tool om stedelijke warmte in kaart te brengen in het kader van Destination Earth, een vlaggenschipinitiatief van de Europese Commissie dat tot doel heeft om een uiterst nauwkeurig digitaal model van de aarde op wereldschaal te ontwikkelen.

De kaarten in de nieuwe tool zullen worden gegenereerd door UrbClim, het op fysica gebaseerde hoge resolutie stadsklimaatmodel van VITO, en zullen worden geïnstalleerd in grootschalige atmosferische output van de mondiale klimaatmodellen op het DestinE Digital Twin-platform, dat nu in ontwikkeling is.

UrbClim zal de resultaten van het mondiale klimaatmodel voor geselecteerde stedelijke gebieden downscalen op basis van gedetailleerde terreingegevens. Het zal indicatoren voor luchttemperatuur en thermisch comfort leveren met een ruimtelijke resolutie van 100m.

Het resultaat zal een praktisch instrument zijn voor het directoraat-generaal Regionaal en Stedelijk Beleid van de EU (DG REGIO) om de ongelijk verdeelde impact van extreme hittegebeurtenissen in Europese steden te beoordelen. Alle betrokken Europese steden zullen hiermee de impact van de klimaatverandering op stedelijke hitte-eilanden en de mogelijke aanpassingsmaatregelen kunnen evalueren.

Op maandag 24 april werd in Brussel een succesvolle eerste workshop voor gebruikersuitwisseling georganiseerd om ons te helpen alle noodzakelijke outputindicatoren en tijdshorizonten voor te definiëren. We willen alle deelnemers bedanken voor hun inbreng en bijdrage!

Destination Earth is een door de Europese Unie gefinancierd initiatief en wordt uitgevoerd door ECMWF, ESA en EUMETSAT.