In een wereld vol aardobservatiegegevens en innovatieve beeldverwerkingstechnologie zijn wij bevoorrecht om toegang te krijgen tot en diensten aan te bieden op basis van aardobservatie, die tal van toepassingen kunnen ondersteunen. Toepassingen die nodig zijn om de overgang naar een groene en duurzame planeet te versnellen. Maar ondanks het brede scala aan beschikbare platforms en diensten zijn er nog steeds enkele obstakels die verhinderen dat vraag en aanbod echt op elkaar zijn afgestemd. De verscheidenheid aan tools en het gebrek aan interoperabiliteit tussen deze platforms vormen een uitdaging en een risico van lock-in voor de gebruiker.

Daarom hebben we het Terrascope EOplaza gecreëerd, een gloednieuw samenwerkingsplatform voor de toegang tot en het aanbieden van een verscheidenheid aan hoogwaardige EO-gegevens en -diensten. Ontdek hoe je als eindgebruiker met een paar muisklikken toegang krijgt tot diensten van derden of hoe je als dienstverlener je diensten kunt aanbieden aan een wereldwijde gemeenschap terwijl je de ontwikkelingskosten verlaagt.

Blogpost door Hande Erdem

VERLAGING VAN DE DREMPEL VOOR TOEGANG TOT EN AANBOD VAN aardobservatieDIENSTEN

Aardobservatiegegevens (AO) zijn overal en gelukkig vaak open en vrij beschikbaar voor gebruik in diverse toepassingen. Het potentieel is groot, maar de drempel om te beginnen met het gebruik van AO-gegevens en de bijbehorende diensten is vaak hoger. Het verwerken van AO-gegevens en het creëren van operationele diensten met toegevoegde waarde kan daarom een uitdagend proces zijn. Ondanks het brede scala aan platforms en diensten die gebruikers ondersteunen bij het verwerken van enorme hoeveelheden gegevens, zijn er nog steeds enkele belemmeringen waardoor eindgebruikers en dienstverleners vraag en aanbod niet echt op elkaar kunnen afstemmen.

Onervaren eindgebruikers verdwalen vaak en zien door de bomen het bos niet meer, terwijl dienstverleners al snel worstelen met hoge IT-investeringen (zowel hardware- als softwaregerelateerd), kennis van het AO-domein en inzicht in het AO-bedrijfsecosysteem. Het gloednieuwe Terrascope EOplaza wil de drempel verlagen voor dienstverleners, onderzoekers, studenten, private en publieke entiteiten door één platform aan te bieden voor het ontsluiten en aanbieden van hoogwaardige AO-diensten voor verschillende toepassingen. Voor eindgebruikers is het de plaats om AO-diensten te ontdekken die aan hun eisen voldoen. Voor dienstverleners is het een gemakkelijke en betrouwbare manier om hun technologie aan te bieden aan een wereldwijde gemeenschap.

AO-activiteiten NAAR EEN HOGER NIVEAU TILLEN

Het afgelopen decennium zijn we getuige geweest van de release van veel verschillende AO-platforms, die allemaal tot doel hadden eindgebruikers te ondersteunen in hun toenemende databehoeften. In het begin waren deze platforms vooral gericht op de toegang tot gegevens. Tegenwoordig bieden de meeste ook de nodige rekenkracht voor grootschalige gegevensverwerking, waardoor ze veel meer gebruikers met verschillende vaardigheidsniveaus kunnen bedienen en een deel van de IT-gerelateerde lasten kunnen wegnemen die vaak optraden bij de integratie van een dienst in een platform. De verscheidenheid aan tools en het gebrek aan interoperabiliteit tussen deze platforms vormen echter een uitdaging en een risico van lock-in voor de gebruiker.

Met de Terrascope EOplaza willen we een stap verder gaan. We willen zowel eindgebruikers als dienstverleners bedienen en hen samenbrengen om een unieke en levendige gemeenschap te creëren. We willen een one-stop-shop bieden voor het delen van en toegang krijgen tot AO-diensten en datasets. We willen een gecentraliseerd en innovatief platform hosten waar gebruikers hun eigen diensten kunnen creëren, delen en te gelde maken. Door de zichtbaarheid van een dienst te verhogen, bijvoorbeeld door hem te publiceren op Terrascope EOplaza, kunnen gebruikers hun werk gemakkelijk delen met collega's en andere gemeenschappen en toegevoegde waarde leveren aan de juiste belanghebbenden.

VAN PROTOTYPENIVEAU TOT VOLLEDIG OPERATIONELE DIENSTEN

De Terrascope EOplaza is gebouwd bovenop het bestaande Terrascope Platform. Terrascope biedt een zorgvuldig samengestelde set van gestandaardiseerde orchestrators, OpenEO en ASB, samen met een grote verwerkingsomgeving die gebruikers in staat stelt om eenvoudig een service te creëren bovenop de beschikbare datasets. OpenEO en ASB zijn beide gericht op het creëren van herbruikbare code die op verschillende platformen kan draaien, zonder de gebruiker te binden aan één platform. Bovendien worden verschillende soorten interfaces (Graphical User Interfaces, Application Programming Interfaces, Jupyter Notebooks) aangeboden om de mogelijkheden uit te breiden en gebruikers met verschillende technische vaardigheden van dienst te zijn bij het maken of consumeren van diensten.

Elke dienst wordt gelabeld met een service maturity level, waardoor de gebruiker een duidelijke indicatie krijgt van wat hij kan verwachten in termen van kwaliteit en prestaties. Dit moedigt aanbieders aan om hun diensten te ontwikkelen van een prototype niveau om feedback te verzamelen van de gemeenschap tot een volledig gevalideerd en operationeel niveau, waar ze geld kunnen verdienen aan hun diensten.

MINDER ADMINISTRATIEVE EN FINANCIËLE ROMPSLOMP

Naast een openbaar dienstenaanbod omvat EOplaza ingebouwde functionaliteiten voor facturering en rapportage. Dankzij deze mogelijkheden hoeven dienstverleners zich niet bezig te houden met de financiële en juridische aspecten van een dienstverlening en kunnen zij zich in plaats daarvan concentreren op hun dienstverlening en genieten van de voordelen van het platform.

Gebruikers die al een Terrascope-account hebben, krijgen toegang tot Terrascope EOplaza via hun huidige account. Nieuwe gebruikers kunnen gemakkelijk een account aanmaken in slechts een paar klikken. Elke geregistreerde gebruiker ontvangt 1000 gratis credits om vertrouwd te raken met EOplaza, de diensten en de uitvoering ervan. Deze credits worden elke maand aangevuld. Daarnaast kunnen gebruikers een eenmalige credit top-up kopen of een maandelijks abonnement om hun credits aan te vullen en extra diensten te bestellen. Klik hier om te ontdekken welke prijsofferte het best bij uw behoeften past.

Het EOplaza business framework verlaagt de kosten voor dienstverleners om hun diensten aan te bieden, terwijl ze meer dan 4000 actieve gebruikers bereiken die al deel uitmaken van onze Terrascope community. Dienstverleners kunnen ook gemakkelijk een beroep doen op het Terrascope data science en engineering team om hun dienst(en) op EOplaza te implementeren.

Veel AO-diensten worden geïnitieerd in onderzoeksprojecten. Meestal zijn deze diensten al verouderd voordat ze ontdekt kunnen worden door eindgebruikers, omdat de projecten zelden het budget hebben om deze diensten te operationaliseren. Door niet alleen de operationele, administratieve en financiële rompslomp weg te nemen, kunnen deze diensten worden aangeboden via de Terrascope EOplaza, waardoor hun levensduur wordt verlengd en potentiële exploitatie buiten het initiële onderzoeksproject mogelijk wordt.